https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Защо трябва да се съобразим с биологичните ритми на тялото?

0

Тялото има свой собствен ритъм, с който е добре да се съобразим

Защо трябва да се съобразим с биологичните ритми на тялото?

Конкретният момент от денонощието, фазата на Луната и други фактори от околната среда въздействат върху психофизическото състояние на всеки човек. През деня организмът е настроен основно към преработка на натрупаните хранителни вещества, за да получи енергия, необходима за неговата дейност. През нощта тъканите се възстановяват. Когато начинът на живот не съответства на този денонощен цикъл, се нарушава координираната органи и системи, което може да доведе до заболявания. С методите за възстановяване на баланса се занимава хронобиологията – едно от направленията в съвременната профилактична медицина.

Експертите съветват да се съобразим с биологичната настройка на организъма в рамките на денонощния цикъл, за да се чувстваме добре.

Между 5 и 6 часа сутринта надбъбречните жлези отделят първата порция хормони. Сред тях преобладава адреналинът, който ускорява пулса, активизира кръвообращението, повишава артериалното налягане и телесната температура.

Между 6 и 7 часа може да направите утринна гимнастика и да вземете душ. Така по-бързо ще навлезете в дневен ритъм. Ако следите теглото си, сега е моментът да се качите на кантара. От 6 до 8 мъжете са в пика на сексуалната си активност. В интервала между 7 и 9 часа дебелото черво работи на пълна мощност. В този период е добре и да закусите, защото храната се усвоява най-бързо, а организмът получава максималното количество енергия.

От 9 до 11 се въздържайте от храна и течности, за да не се претовари стомахът, който е зает да преработи закуската. В 10 часа настъпва връх на работоспособността. Към 12 се появява чувство за глад, тъй като стомашните жлези функционират интензивно.

Между 13 и 14 часа приключва първият период на активност и се усещат начални признаци на умора. Единствено сърцето работи на високи обороти, за да компенсира отлива на енергия. Около 14-15 часа подхванете някаква рутинна дейност, която не изисква особени интелектуални усилия. Между 16-17 часа настъпва нов подем на работоспособността. Може да се тонизирате с чаша чай и да задоволите лекото чувство на глад с плод или парченце черен шоколад.

От 17 до 19 часа пикочният мехур и бъбреците са супер активни. Избягвайте солената и пикантна храна. Ако приемате повече течности, ще помогнете за пречистването на организма. Периодът е неблагоприятен за нервните и психически нестабилни хора.

Около 19 часа се появява силно чувство на глад. Желателно е до 1 час да вечеряте, защото после храната се преработва бавно. По това време черният дроб разгражда алкохола най-ефективно.

След 21 часа умствените и физическите възможности намаляват, понижава се кръвообращението и настъпва сънливост. Постепенно спада и телесната температура.

След 22 организмът се пренастройва към пасивен режим, а час по-късно се нуждае от нощен покой. По време на сън тялото привежда в ред обмяната на веществата и възстановява силите си.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.