https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Това са здравословните заместители на захарта

0

Прочетете и разберете коя захар е вредна и кои са нейните здравословни заместители

На пазара се предлагат различни видове захар, но какво точно е тяхното съдържание и как да изберем по-малко вредната.

Рафинираната захар си е спечелила лошата слава на „бяла отрова“. Тя се състои от две монозахаридни молекули – глюкоза и фруктоза. Кристалчетата не представляват чист естествен продукт, защото при процеса на преработка на захарното цвекло или тръстиката се влагат добавки. Приемът на по-големи количества захар предизвиква покачване на глюкозата в кръвта и неконтролирано отделяне на хормона инсулин. Това повишава риска от захарен диабет. Друг нездравословен ефект от рафинираната захар е създаването на благоприятни условия за развитието на микроорганизми в устата, които разграждат зъбния емайл и предизвикват кариес.

Кафявата захар, добита от тръстика, се смята за по-полезна от бялата. Всъщност и двата вида имат почти еднаква калорийна стойност. За разлика от бялата захар кафявата не се подлага на обезцветяване и затова в нея има повече калий, калций, желязо, магнезий, фосфор. Свръх консумацията на който и да е от двата вида подсладител може да доведе до едни и същи здравословни отклонения – затлъстяване, метаболитен синдром, диабет, хипертония. Препоръчителните количества доскоро бяха 50-60 г на ден, но от май 2015 г. те са значително редуцирани на 20-22 г за мъже и около 15 г за жени.

Освен ограничаване на консумацията диетолозите препоръчват да потърсим по-безвреден заместител на захарта. Някои от алтернативните подсладители са получени от естествени източници, други са добити по синтетичен път. Захаринът е изкуствен продукт, по-сладък от бялата захар. Отбелязва се като Е 954. Веществото, открито през 1879 г. от руския емигрант Константин Фалберг, неведнъж предизвиква бурни дискусии в научните среди. Има данни, че е с канцерогенен потенциал и причинява жлъчни кризи. Безопасната дневна доза захарин е 0,2 грама.

Аспартамът, известен още с търговското си име нутрасуит, също е синтетичен продукт. Той е многократно по-сладък от захарта. Намира широка употреба, тъй като калорийната му стойност, е ниска. Използва се и в диетични храни. Доказано е обаче, че метаболитните продукта на аспартама са токсични затова този подсладител е желателно да се избягва.

Стевията е растение е спада към групата на естествените подсладители. Съдържа гликозиди, които участват в обменния процес на човешкия организъм и нормализират нивото на глюкозата в кръвта Доставя полезни вещества целулоза, пектин, растителни липиди, полизахариди, аминокиселини, витамини A, С, Bl, В2, калий магнезий, цинк, селен, желязо, калций, натрий. Стевията е подходяща и за диабетици. Въпреки че е много сладка, тя не е висококалорична. Може да се използва в кулинарията тъй като е устойчива на висока температура. За разлика от захарта стевията не се карамелизира, пише Всичко за семейството. Предлага се в дрогерии в магазини за био храни под формата на сироп, изсушени листа, екстракт в течно състояние или на таблетки.

Към групата на естествените и полезни сладки продукти спадат също нектарът от агаве, екстракт в брашно от рожков, кленов сироп.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.