https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Това, което знам, не е това, което знаеш

0

Какво значи правилото, или по-скоро сентенцията – това, което знам, не е това, което знаеш

Няма да страдате от недоразумения с шефа, колегите и партньорите (пък и с мъжа, децата, свекървата), ако при общуването приемете един защитен принцип. Той гласи „Това, което знам, е различно от това, което знаеш“.

Експеримент научени от Чикагския университет доказва, че лознанството между хората не улеснява комуникацията помежду им. Изследователите избрали участниците в опита по признака познати/ непознати. В първата група сложили хора, които се познавали. Във втората – хора, които никога не са се срещали. Задали ситуации, които трябвало да си обясняват. Оказало се, че познатите не се разбират по-добре отколкото непознатите.

Участниците в първата група смятали, че се разбират от половин дума, пропускали подробности и не изяснявали достатъчно добре ситуацията

Непознатите във втората група не надценявали комуникативните си способности и общували без недомлъвки.

Разбирането „Това, което знам, е различно от това, което ти знаеш“ е в основата на ефективната комуникация, коментира ръководителят на изследването Кенет Савитски.

Най-общо трябва да спазвате две правила. Първото е да говорите така, че хората да слушат. Това означава да променяте и приспособявате съобщението си според събеседника – за да сте сигурни, че той ви разбира и задържате интереса му.

Другото е да слушате така, че хората да говорят. Това означава да не приемате комуникацията като едностранен процес.

От изключително значение е да дадете възможност на събеседника си да зададе своите въпроси и да сподели своите мисли. Освен това се постарайте да вникнете дали нещо остава неизказано, дали има скрити послания под повърхността на думите.

Техниката „активно слушане“ показва уважение и е основата, върху която можете да постигнете разбирателство. Тя предполага да прекарвате повече време в слушане, отколкото в говорене. Не прекъсвайте. Задавайте въпроси. Никога не отговаряйте на въпрос с въпрос. За да не отблъснете събеседника си, избягвайте да довършвате изреченията му. Така демонстрирате не разбиране, а нетърпение, или му намеквате, че говори баналности. Накрая преразкажете накратко казаното от него с ваши думи, за да сте сигурни, че сте го разбрали правилно.

Психолозите съветват да се свържете със събеседника си на емоционално ниво. Хората може да забравят какво сте казали, но никога няма да забравят как сте ги накарали да се почувстват.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.