https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Топлинен мързел, или защо ни се спи в жегата?

0

Известно е, че в горещото време на човек по-често му иска да поспи през деня, докато нощем в повечето случаи сънят е накъсан. Защо се случва това и как да се принудите да работите и изобщо да функционирате в жегата? Мързелът в топлите дни чист мързел ли е, или е предвестник на нещо друго, по-лошо?

Малко наука

В горещините се забавя метаболизъмът и процесът на топлоотделяне, засилва се дехидратацията и се нарушава водно-солевият баланс. В същото време кръвният поток и сърдечната честота се забавят. Всичко това допринася за факта, че човек е склонен да спи. Това състояние е известно на науката и е добре проучено от нея. Ето защо сиестата е законна в по-топлите страни.

Най-доброто, което можете да направите от медицинска гледна точка, е да се предадете на сънливостта и поне да подремнете малко. Доказано е, че спането в горещо време носи облекчение. Въпреки това, ако работата ви не осигурява възможност и условия за почивка през деня, ще трябва да се борите със сънливостта.

За да останете енергични в жегата:

  • изберете правилните дрехи – предпочитайте такива, които са в свободен стил, изработени от естествени материи;
  • избягвайте прекомерна физическа активност – в горещо време е допустимо човек да се натоварва с тежка работа и спорт предимно сутрин и вечер;
  • планирайте деня си така, че в горещините да излизате възможно най-малко;
  • пийте малки количества вода, преди да ожаднеете и избягвайте сладки, газирани и кофеинови напитки. Най-добрата напитка в горещо време е минералната вода, която ще компенсира дефицита на електролити и ще нормализира водно-солевия баланс.

Не забравяйте, че леката сънливост през деня не влияе значително на вашето благосъстояние и ефективност. При силна слабост, която продължава през целия ден и не изчезва след почивка, трябва да сте предпазливи. Това състояние може да бъде симптом на заболяване на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, проява на анемия, проблеми с бъбреците и други вътрешни органи, депресия.

Безсилието в жегата говори за опасна болест: дори почивката няма да ви спаси от нея

Зад проявата на мързел могат да се крият психологически проблеми и умора. Мързелът е защитна функция на психиката, която ви позволява да пестите енергия. Много е важно да се разберат причините за мързела, защото може има много фактори за това. Например:

  • Промяна в продължителността на дневните часове (това важи и за есента), когато има по-малко енергия.
  • Алергия към цветен прашец (пролетна алергия) причинява умора, апатия, които ви правят мързеливи.
  • Има и термин „термичен мързел“, от който много хора страдат през лятото. Тялото започва да работи в по-бавен ритъм, за да не изразходва много енергия в жегата.

Топлинен мързел

Колкото по-горещо е, толкова повече енергия трябва да изразходваме, за да се охладим. Това може да означава, че дейностите, които сме свикнали да извършваме лесно – независимо дали е разходка навън или упражнения с определена интензивност – изискват повече усилия . Но, добрата новина е, че можем да се адаптираме относително бързо. „Дори в рамките на една или две сесии (на упражнения или работа в жегата), тялото вече се е адаптирало“, казва Сантяго Лоренцо, физиолог, преподаващ медицина в колежа по остеопатична медицина Лейк Ери в Брадентън, Флорида. „Затова колкото повече го правим (движението, работата в жегата), толкова по-добре започваме да се чувстваме.

Топлинна адаптация

Само след ден или два в жегата започваме да произвеждаме повече плазма – течната част от нашата кръв. Това не само носи повече кислород към мускулите (които те след това използват за генериране на енергия), но също така помага за регулиране на телесната температура: „Можете сами да увеличите притока на кръв към кожата. Това ще ви помогне да се охладите“, казва Лоренцо.

Топлинната аклиматизация обаче не гарантира по-добро представяне и идва с рискове: топлината добавя стрес към тялото и може да доведе до топлинен удар, ако не сме в състояние да поддържаме вътрешната си температура на нормално ниво чрез обичайните средства като изпотяване, пиене на хладка вода или просто престой на сенчесто и хладно място за малко.

В крайна сметка топлинната аклиматизация изчезва. По време на първото застудяване през есента (или дори ако пътуваме до другото полукълбо) онези от нас, които са свикнали с жегата, все пак ще изпомпват повече кръв през телата си и ще започнат по-бързо да се потят. Но скоро топлинната адаптация – както и слънчевия тен на кожата – в крайна сметка ще изчезне. И следващия път, когато се върнем в жегата, ще се движим като меласа, докато не започнем да се адаптираме отново. Това е една не особено приятна лятна спирала, от която отърване няма (освен ако не живеем в Аляска).

Затова повече на брой и по-продължителни почивки през лятото са оправдани

  • По-дългото спане – също. Това действа на принципа на антивирусните програми на компютрите – мозъкът „програмира“ тялото да забави малко ритъма, да се отпусне и да не прави нищо, за да го предпази.
  • За да го преодолеете, трябва да пиете много вода и да избягвате високите температури.
  • Редовните упражненияв залите на прохладните фитнеси също могат да помогнат в борбата с „топлинния мързел“ – дори някои по-простички, по-бавни и леки упражнения или разходки вечер. Както вече стана ясно, това подобрява кръвообращението и поддържа нивата на енергия. И най-важното – спете достатъчно!

Колкото и да си повтаряте, че има работа, която трябва да свършите, по-добре ще е да мързелувате и почивате известно време, отколкото да работите в жегата. Във втория случай ще сте на една ръка разстояние от мозъчния и топлинния удар, инфаркт или припадък.

Но има и по-сериозни неща. Например, заучена безпомощност, когато страховете и комплексите са мъчителни и желанието за действие е потиснато от несъзнателен страх от провал. Или „синдром на измамника“ – когато човек се страхува от заслужен успех. Да, има и такива симптоми на мързел. И ще допълним, че нежеланието за действие може да бъде и симптом на депресия или различни невротични разстройства.

Ако причината за бездействието, безсилието и мързела е точно в умората и намаляването на жизнената енергия, тогава почивката, промяната на дейността, новите преживявания могат да помогнат. Но ако мързелът е резултат от липса на мотивация, интерес или психологически проблеми, тогава почивката едва ли ще бъде от полза.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.