Топката спомага за по-доброто оформяне на тялото

За разлика от други фитнес уреди, които изгряват и бързо залязват, топката се настани трайно в тренировките

топката
Топката спомага за по-доброто оформяне на тялото

Причината е нейната ефективност – тя увеличава натоварването с до 30 % и така се постига по-бърз резултат. Освен това е достъпна, а можеш да я използваш и като стол за профилактика при проблеми с кръста.

Упражненията за пресата, изпълнявани с помощта на топка, имат комплексно действие, защото винаги натоварват и други части на тялото. А топчестият корем се прибира много по-бързо.

1. Легнете по гръб и стиснете топката между ходилата. Изнесете ръцете встрани с длани към пода. Повдигнете кракатапер-пендикулярно на корпуса и задръжте така, като стискате уреда с прасците. Отпуснете ги бавно вдясно и отново върнете горе.

Изпълнете следващото повторение вляво.

В началото ще ви е трудно да задържате топката при навеждането, затова се подпирайте на пода. Изпълнявайте ритмично в продължение на 35-45 секунди.

2. Легнете странично на топката и сгънете вътрешния крак. Външния опънете и го фиксирайте до нещо тежко, за да пазите по-лесно равновесие. Ръцете поставете на тила с лакти встрани. От това положение изправете корпуса нагоре, като движението е в талията. Задръжте в крайната точка и върнете по обратния път. Повторете по 10-15 пъти във всяка посока.

3. Легнете по гръб с опънати покрай тялото ръце и сложете прасците върху топката. Повдигнете таза – цялото тяло е в една линия. Задръжте така и усучете от талията вдясно, като изтъркалвате топката с крака. Върнете в изходно положение и повторете 10-15 пъти първо в едната посока, а след това и в другата.

4. Застанете на опънати ръце и подпрете ходила върху топката. Сгънете крака максимално в коленете, като ги усуквате вляво. След това ги опънете, изтъркалвайки топката назад. При следващото сгъване се усучете вдясно. Продължавайте така ритмично 30-40 секунди. В раменете не трябва да има движение, дланите са точно под тях през цялото време.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.