https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да промените лошите хранителни навици на тийнейджъра?

0

Тревожите се за здравето и външния вид на тийнейджъра

tiineidjara
Така се трупат килограми, а менюто на тийнейджъра се състои основно от бързи закуски. Лятната ваканция е идеалният момент да опитате да промените вредните му хранителни навици и да превърнете новите не във временна диета, а в постоянен начин на живот.

Тийнейджърът обича да похапва заради повишените нужди на организма си, който се развива с шеметна скорост. За няколко години ръстът нараства с около 15% – 20-25 см при момичетата и 25-28 см при момчетата. Теглото се увеличава с 50%.

За момичетата това се равнява на 22 кг, за момчетата – на 34. При девойките този процес се забавя 2 години след настъпването на първия цикъл, а момчетата растат най-интензивно през втората част от пубертета. В този случай няма нужда да намалявате порциона, достатъчно е да промените състава му. Нека юношата да наблегне на богатите на белтъчини и влакнини храни и да намали въглехидратите. Шоколадът не е забранен, стига да е натурален и в малки количества. Безалкохолните напитки обаче са калорийна бомба, така че е добре поне да ги намали.

Юношите, които спортуват активно, се нуждаят от повече калории от връстниците си, които се заседяват пред компютъра. Понякога е достатъчно геймърът да спре да похапва солети и бисквити между храненията, за да си върне добрата форма. Може да ги замени с дъвка.

Хапването на „джънк фуд“ е начин за социализация. Юношите най-често се събират в заведения за бързо хранене, защото там е най-евтино. Подсетете сина или дъщеря си, че по тези места се предлагат също салати, фрешове и кафета, с които може да замени пържените картофи и газираните и подсладени напитки. Освен това през ваканцията може да обядва у дома и после да излезе с приятели
те си.

Случва се юношите да се тъпчат с вредни неща, за да се противопоставят на родителите си. Ако сте веган и маниакално ядете само суперхрани, не бива да налагате навиците си на сина или дъщеря си, защото ще ги отхвърли в знак на неподчинение. Щом иска, го оставете да хапва месо, бял хляб и зеленчуци, които не са био. Забележи ли, че съдържанието на чинията му вече не ви дразни, сам ще започне да се храни здравословно.

Ако тийнът предпочита да яде по улицата или в стаята си, му го позволете поне временно, колкото и да ви е
неприятно. Това е още един начин да ви се противопостави. Щом му покажете, че нямате нищо против желанието му, той сам ще се върне на семейната трапеза.

Лошите хранителни навици често свидетелстват за недобра обща хигиена на живот. Юношата, който хапва само вредни неща, обикновено пуши, пие, не спортува. Затова му помогнете да намери отдушници, чрез които да повиши самочувствието си, пише „Всичко за семейството“. Ако през лятото тръгне на курс по рисуване, китара или започне да кара колело всеки ден, е огромна вероятността да посрещне есента с по-добри хранителни навици.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.