Тестостеронът пази от алергии

Тестостеронът предпазва мъжете от поленова алергия и астма. Това обяснява защо след пубертета за жените е два пъти по-вероятно да развият тези заболявания

тестостеронът
Оказва се, че тестостеронът потиска производството на тип имунна клетка. Тя предизвиква алергичните реакции към невидими частици от прашеца от цветовете на растенията.

Мъжкият полов хормон присъства и в телата на жените. Но там той е в минимално количество, недостатъчно да предотврати тази алергична реакция.

Тестостеронът най-често се свързва с агресивността и склонността към импулсивни действия у мъжете, но учените непрекъснато откриват ефекти и върху чисто физиологични процеси в тялото, в случая – като балансьор на имунната система. Хормонът действа като мощен инхибитор (спирачка) на вродени лимфоидни клетки ILC2s, свързани с пораждането на алергичните дихателни реакции.

Астмата е възпалително заболяване на дихателните пътища. При пристъп стените им отичат и се стесняват, което затруднява дишането и може да се стигне до животозастрашаващ задух.

Жените боледуват по-често, при тях пристъпите са по-драматични и се предизвикват от по-слаби дразнители, особено пък ако се появят в нетипично време. Миналата година в Мелбърн, Австралия, имаше случай, наречен от алерголозите „внезапна астматична буря“. За два дни към 10 000 души, почти всички жени, минаха през спешните кабинети поради тежки пристъпи на задух. Малко по-късно се установи причината за „бурята“-поради нетипични климатични фактори в района залпово цъфнали треви, чиито полени са мощно провокативни към алергия.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.