https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Имате температура: как и с какво да я измерите?

0

Някога във всеки дом имаше живачен термометър за измерване на телесна температура

temperatura
Днес той е вече в историята, заменят го електронни и инфрачервени, контактни и безконтактни, за еднократна употреба и какви ли не модерни уреди за измерване на телесна температура. Всеки си има своите предимства и недостатъци.

Електронните термометри мерят с помощта на вградени сензори, резултатът се появява като цифри, изписани на дисплея. Тези уреди издават звукови сигнали, когато са готови, могат да запаметят определен брой измервания, имат сменяеми накрайници. За точно измерване се изисква плътен контакт с тялото. Хората, които предпочитат да слагат термометъра под мишницата, по-добре да изберат модел с плосък връх, който по-прецизно измерва вашата телесна температура. Измерването става за 30-60 секунди, но под мишница е необходимо да бъде по-продължително. На пазара се предлагат термометри биберони, много подходящи за бебета. За новородени обаче не са препоръчителни.

Инфрачервените уреди мерят много бързо и са подходящи за деца с температура – за 5-30 секунди. За сметка на това точността не е перфектна, възможно е да се получат отклонения от половин градус. Освен това инфрачервените термометри трябва да се използват в определени точки – чело, слепоочие, уши.

Термометърът лента се поставя върху челото и променя цвета си в зависимост от телесната температура.

Специалистите съветват при бебета до 6 месеца температурата да се мери в ануса. Добре е термометърът да се поставя на около 2 см навътре. При отчитането на градусите се изважда 0,5 – т.е. при стойности 37,8 реалната температура е 37,3. По-големите деца могат да слагат термометъра под мишницата. За оптимален резултат кожата трябва да е суха. Измерването на температура в устата не е препоръчително при малките. То може да се прави само когато носът не е запушен и скоро не са приемани топли или студени напитки.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.