https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Преяждате ли? Ето няколко съвета против тежест в стомаха

0

Когато преядем усещането за тежест в стомаха може не само да ни накара дълго време да се чувстваме ле, но и да ни разболее

tejest v stomaha
Особено ако често преяждаме… А повод за това винаги ще се намери. Въпросът е не какво да правим, когато усещаме тежест в стомаха, а как да предотвратим това неприятно усещане.

Стомахът поема малко повече от 500 грама на едно хранене. Случва се да празнуваме, да хапнем малко повече, но след това идват неприятни усещания, като тежест в стомаха и отпадналост. Как да избегнем това страдание?

Подготовка

Хората, които са наясно, че сядат изгладнели и ядат от всичко и по много, би трябвало през деня да не пропускат хранене. Така привечер ще са по-сити и има по-малък риск да прекалят. За онези, които усещат глад малко преди да седнат на масата, е подходящ малък глад -12,16 и дори 20 часа преди вечерята. По този начин те бързо биха се заситили и по естествени причини не биха прекалили.

Последователност

Опитването от всичко на трапезата е в следния ред: първо зеленчуци (салати, туршии) и плодове, ошав и тиква; после бобовите и зърнените храни(бобена и картофена салата, питка); накрая месо.

Личното меню се оформя наведнъж – сипват се в чинията умерени порции от всичко и не се слага допълнително.

Времето също е от значение. За да се предотврати тежест в стомаха не бива да се яде бързо, но пък не и цяла вечер. От 40 до 70 минути стигат.

Малко туршия

Туршията е естествено ферментирала храна с полезни бактерии и запазени витамини. Лошото й е, че е много солена. А от солта коремът се подува и тялото задържа вода. Затова трябва да се яде малко от нея.

Колко общо

Стомахът може да поеме 400-600 грама на едно хранене в зависимост от възрастта и пола. Дали ще са само сарми, или ще са няколко ястия, това количество не бива да се превишава с много.

Паузи

Ако на масата се седи с часове, след 40-70 минути хранене направете пауза от 3-4 часа и може да хапнете нещо отново. Не повтаряйте опитването на различните блюда.

Печена тиква

Тиквата е чудесен плод, но зависи в каква комбинация от храни ще попадне в стомаха. Фибрите в нея първо ще увеличат чувството за ситост и ще предотвратят преяждане с други храни, пише „За жената“. А после ще подпомогнат храната да се придвижи по-бързо по тракта.

В колко часа да приключи храненето, за да не се усеща тежест в стомаха?

Колкото по-рано приключи яденето по празниците, толкова по-леко се спи след това. Сънят е пълноценен на полупразен стомах.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.