Танците пазят от Алцхаймер и още куп лоши болести

Танците, без значение дали са народни или модерни, могат да предпазят здравето от куп лоши болести

tancite
Танците ни пазят здрави, млади и красиви.

Учени от лондонския Импириъл колидж откриха специфична особеност в мозъка на балетисти и дервиши, която им позволява да се въртят по много пъти около оста на тялото си, без да се замаят.

Сигналът за нарушено равновесие тръгва от вестибуларния орган във вътрешното ухо, обработва се в малкия мозък и се предава на мозъчната кора. Така се появява усещането за виене на свят и замаяност. При танцьорите този сигнал е по-слаб, от- колкото при другите хора. Оттук и заключението на учените, че танците поддържат здрав вестибуларния апарат.

Д-р Джоузеф Коуел от Медицинския институт в Харвард казва, че при активно занимаващите се с танци рискът от деменция спада със 75% – много повече, отколкото при другите спортове.

Танците са най-полезното занимание за мозъка. При него са ангажирани и двете полукълба и се съдейства за синхронизиране на главния и малкия мозък. Освен физическа танцът е и мозъчна дейност. Изисква концентрация, съобразителност и увеличава връзките между мозъчните клетки. Всъщност жизнеността на мозъка се определя не от клетките, а от връзките между тях.

Мозъкът на танцуващия човек работи по-ефективно. Движенията при танца увеличават притока на кислород и той започва да отделя ендорфин (хормон, зареждащ с енергия), подпомага концентрацията и прави сивите клетки по-възприемчиви при усвояване на нови знания. За да станеш умел танцьор, се изискват много практика, дисциплина и фокусиране, което е много полезно и за изграждането на характера.

Танците премахват напрежението, зареждат с положителни емоции и енергия. Редовните занимания с тях увеличават гъвкавостта на тялото, физическата сила и издръжливостта. Развиват социалните умения, дават самочувствие. Стимулират артистичните заложби, творческото мислене и въображението. Помагат за преодоляване на паникатаките, свързани с представянето пред публика.

Според медиците редовните упражнения с танци подобряват цялостния мускулен тонус, пише „Здраве без лекарства“. Стойката, баланса и координацията на органите, кръвообращението и сърдечносъдовата дейност.

Особено полезни са за децата. Танците са част от комплексна терапия при деца с различни здравословни проблеми и специални нужди. Те водят до положителна нагласа, себепознание и по-добро себеизразяване. Развиват способността за контрол на тялото и емоционалната интелигентност

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.