ВНИМАНИЕ! Лечението с Тамифлу е за ваша сметка!

Спорното лекарство Тамифлу все пак може да спре грипа, доказа изследване в Англия и САЩ

 

тамифлу
ВНИМАНИЕ! Лечението с Тамифлу е за ваша сметка!

Учените установяват, че с Тамифлу оздравяването идва с 1 ден по-бързо и значително спада рискът от опасните за живота усложнения от болестта.

През 2009 г. държавите в ЕС трупаха запаси от Тамифлу, уплашени от епидемията от свински грип. Англия например задели 500 милиона лири за лекарството. Но миналата година научен екип писа в „Бритиш медикъл джърнъл“, че ползата от Тамифлу е колкото от парацетамол и че парите са отишли на вятъра.

В България заради обществената поръчка за доставка на Тамифлу на стойност 6,5 млн. лв. през 2010 г.

Божидар Нанев бе свален от поста здравен министър и съден, но го оправдаха.

Новото изследване обхваща всички публикувани и непубликувани данни за ефекта от лекарството и е отпечатано в сп. „Лансет“. Според него Тамифлу намалява с 44 %, риска от усложнения при грип като пневмония, които изискват антибиотици. То сваля с 60% броя на възрастните хора, приети в болница.

Освен това Тамифлу съкращава времето на боледуване от грип от 123 часа на 98 часа, тоест средно с 1 ден.

Изследването обаче потвърждава страничните ефекти от Тамифлу – гадене при 3,7% от пациентите и повръщане при 4,7%. Осем деца, пили Tамифлу в Япония, са имали психотични реакции и са извършили самоубийства. Другите странични ефекти са главоболие и проблеми с бъбреците.

„Нашето проучване изобщо не цели да внуши, че си струва да повръщаш от Тамифлу, за да се излекуваш от грип с 1 ден по-рано“, казва проф. Кевин Маконуей, един от авторите на изследването.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.