Таблетки за потентност – формулата за любов на XXI век

По данни на фармацефтичния пазар в България, таблетките за потентност, вече няколко години държат лидерството в аптечните продажби. При това с всяка година набират все повече обороти. И ако през 2004 – 2005г виаграта беше в топ 10 на продаваните с рецепта лекарства, през 2010г тя застана на челна позиция.

Любов и фосфодиестераза
stva61Радвайки се на успехите на производителите не може да не си зададем нормалният човешки въпрос – Защо се случва това? Нима българските мъже тотално са изгубили нормалната еректилна функция, че покупката на виагра стана ежедневие, като купуване на бутилка бира. Или те са до толкова неуверени в себе си, че предпочитат да се застраховат, носейки в джоба си за всеки случай „таблетка за любов“.
По данни на международни изследвания основната покупателна аудитория на коркетивите на еректилната функция са не възрастните хора, а мъже на възраст от 18 до 45г. През последните няколко години официалният прираст на продажби в тази възрастова група в Америка и Европа се е увеличил с 350%. А продажбите във възрастовата група 46-55г са се увеличили едва с 216%. Това лесно може да се сметне, тъй като препаратите на запад се продават само с рецепта. В България това е трудно да се изчисли, тъй като българските фармацефти са значително по-либерални и продават тези лекарства и без рецепта.

Има ли любов без виагра?
Ама че въпрос, разбира се че има. Все пак не всеки мъж и не всеки път ползва тези таблетки. Но ги ползва. Социологическите проучвания между мъже на възраст 22-45г показва, че всеки втори поне от „любопитство“ е пробвал виагра или нейните аналози. Защо? Нима всички те имат проблеми с ерекцията? По-вероятно не. Наистина любопитството играе в тези „проби“ решаваща роля. Макар че не може да не се забележи подтекста в тези проби – ще опитам как действа, за да знам ако имам проблеми как действа – таблетката ще помогне да съхраня мъжката си репутация и да поддържам мъжкото достоинство. Т.е всеки от опитвалите е търсил във виаграта спасителен пояс, който за всеки случай да прикрепи към борда на любовната лодка.
Силендафил и неговите аналози е средство, което влияе на еректилната функция и е бил открит случайно в края на ХХ век. Първоначално това вещество е било изследвано за използване при сърдечно-съдови заболявания – хипертония и стенокардия. С помощта на това вещество учените разчитали да увеличат притока на кръв към сърдечния мускул и така да понижат артериалното налягане. Но в процеса на изследванията се оказало, че силендафил не оказва очакваното влияние, но пък мъжете, участващи в експеримента забелязали подобряване на еректилната функция. Това станало третото историческо откритие след случайното откриване на пенецилина и рентгеновите лъчи.

Защо съвремените мъже са така неуверени в себе си?
Лекарите казват – нарушенията на половите функции при мъжете не са срамни, а маркер за общото здравословно състояние. Сложният хидравличен механизъм, който представлява мъжката репродуктивна система, обикновено първи страда при различни отклонения в работата на организма. Еректилната дисфункция е един от главните пролеми на здравеопазването, тъй като е маркер за други заболявания. При проблеми с еректилната функция е необходимо цялостно изследване на организма. Но българските мъже не ходят на доктор. Срамуват се от този проблем и изират лесния вариант – хапчета за потентност.

Здраве и мъжественост – двете страни на медала
Въпросът може да се формулира по друг начин – Нима съдейки по продажбите на Виагра и нейните аналози, след 10-20г мъжете напълно ще престанат на бъдат мъже? Такава опасност наистина съществува. Ние живеем във век на урбанизация, научно-технически прогрес, „лоша“ екология и т.н, които се отразяват на мъжкото здраве негативно. От ранно детство мъжете прекарват времето си пред компютъра и не отделят внимание на здравето си, злоуопотребяват с алкохола и цигарите. Оставете компютъра само за работа, а в свободното време акцентирайте на развитие на духовни и физически занимания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.