https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Световъртеж и още нещо: Какво е физиологична вестибулопагия

0

През зимата жените чувстват виене на свят заради резките разлики в температурата

Това се случва заради горещината вътре и студа навън, в рамките на деня заради хлада сутрин и вечер и по-топлото време по обед или пък при големи вариации на градусите нагоре-надолу през няколко дни.

Резките температурни колебания предизвикват промени в кръвообращението. Най-силно страдат мозъкът и сърцето, тъй като се намалява снабдяването им с кислород. Много честа последица са проблеми с вестибуларния апарат. Най-силни оплаквания имат хората, които са подложени на нервно напрежение.

Симптомите са световъртеж, нарушено равновесие, промяна в ритъма на дишането и пулса, колебания в артериалното налягане, потене, гадене, пребледняване или зачервяване на лицето и шията.

Това се случва и на мъжете, но жените са по-рисковата група, защото действа и хормоналният фактор на месечния цикъл

При тях медиците забелязват и друга особеност – обикновено онаследяват проблеми с вестибуларния апарат от родителите си, т.е. по-нисък праг на дразнене. Това се нарича физиологична вестибулопагия.

Когато усетите признаци а световъртеж, първият съвет е да запазите спокойствие

Избягвайте резки движения. Ако имате възможност, седнете или легнете. Ако не, се облегнете на нещо или поне останете на място.

Правилното дишане може да ви избави от световъртежа. Бройте от 1 до 5 по време на вдишването и обратно от 5 до 1 по време на издишването. Дълбокото дишане осигурява достатъчно кислород до мозъка и по този начин облекчава виенето на свят. После притиснете едната ноздра и вдишвайте през другата. След това направете смяна на ноздрите. Повторете 10 пъти. Накрая размърдайте врата с кръгови движения.

Вечер вкъщи правете масаж – той подобрява кръвната циркулация

Може да използвате масло от лавандула. Ако пристъпите ви се случват често, докато сте навън, носете флаконче в чантата си. Лавандулата бързо облекчава вътречерепното напрежение и овладява световъртежа – втрийте 3-4 капки масло в слепоочията Може да правите това три пъти на ден и профилактично.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.