https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Суперхраните – мит или истина за лечение на рак

0

Търговците измислиха какви ли не термини, само и само да печелят от болните от рак

rak
Суперхраните, всички онези чудодейни плодчета и семена не са нищо повече от храна, която е полезна, но не прави чудеса.

Ракът съществува, откак съществува и човекът. Той нито е болест на модерната епоха, нито е клеймо на западната цивилизация. Описван е преди хиляди години от египетски и древногръцки медици. Следи от рак са открити по скелет отпреди 3000 г.

Най-големият рисков фактор за рака е възрастта. Днес хората живеят достатъчно дълго, за да развият рак, благодарение на успехите на медицината срещу заразните болести и други масови убийци от миналото. Съвсем нормално е в организма да се натрупат толкова мутации на ДНК, че на стари години да се развие тумор.

Огромен напредък има и в диагностицирането на рака и поради това в сравнение с миналото той е станал не по-чест, а „по-видим“.

Много неща в човешкото поведение влияят на риска от рак – замърсяването на въздуха, пушенето и пр. Но има и много природни причини за него – например бактериите и вирусите. Всеки шести случай на рак е заради тях.

Суперхраните пазят от рак. Няма такова нещо като „суперхрани„, макар че обратното се твърди в стотици хиляди сайтове.

Боровинки, цвекло, броколи, чесън, зелен чай… Списъкът им е дълъг. Това обаче е маркетингов термин без научна обосновка.
Не че не е важно какво ядеш. Някои храни са явно по-здравословни от други. Добре е да се залага на плодовете и зеленчуците, храната да е балансирана и разнообразна, пише „Живот без рак“. Но човекът е нещо много сложно, както и ракът. Твърде голямо опростяване е да кажеш, че тази или онази храна сама по себе си определя риска да се развие болестта.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.