Разказите за супергерои са опасни за ума на детето, предупреждават експерти

Всеки обича истории за супергерои. Комиксите за Супермен и Батман са любими на малки и на големи

супергерои
Разказите за супергерои са опасни за ума на детето, предупреждават експерти

Супергерои – днес има изобилие от разкази за хора с необикновени способности. Има и предостатъчно филми за тях. Знае се, че децата в предучилищна възраст, както и учениците, предпочитат да гледат филми, които преразказват историите от комиксите.

Изследователи от Brigham Young University са изследвали 240 деца и са разпитали техните родители. Родителите споделят пред експертите дали децата са любители на супергероите. Психолозите, освен това, разговаря ли индивидуално с всяко дете. Децата са били помолени да назоват 10 любим супергерой.

Проучването установи: 20% от участниците харесват жестокостта на любимите герои. 70% от доброволците забелязали положителните или неутрални характеристики на герои, като сила или способност да лети. В допълнение, учените открили, че децата, които са любители на супергероите често проявяват физическа и релационна агресия.

Според експертите, в историите за супергерои има много сюжетни линии, които се преплитат. Насилието там е комбиниран с про-социално поведение, но децата в предучилищна не са в състояние да се учат от такива истории. Това просто не е заложено в тях, поради липсата на опит. Учените добавят: според предишни проучвания, филмите с насилие, които хлапетата обичат да гледат, притъпява когнитивните и емоционалните реакции.

Освен филмите за супергерои за децата са вредни и видеоигрите. Те имат подобни сюжетни линии. Но, вредата от видеоигрите има зависимост от това колко дълго хлапето предпочита да играе.

Според учените от Оксфордския университет, деца, които играят на видео игри повече от три часа на ден, често са хиперактивни, обичат да се бият и не се интересуват от обучението.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.