Йога за очите – лесни упражнения при сухота и напрежение

При сухота и напрежение в очите може да направите тези няколко упражнения от системата йога

ochite
Йога за очите – лесни упражнения при сухота и напрежение

При сухота и напрежение в очите най-удачно е да се разплачете. Сълзите са естествен овлажнител за очите. Да се разплачем не винаги е лесно, но винаги може да си спомните нещо тъжно, или да си пуснете подходяща музика. Докато се опитвате да заплачете, имайте предвид, че този плач е с профилактична цел.

Упражнения от системата йога могат да облекчат сухотата и напрежението в очите – оплаквания, които имат около 90% от хората, работещи на компютър. С укрепване на 6-те мускула, задвижващи очната ябълка, се оказва добър ефект върху зрението като цяло. Освен това практикуването на двете упражнения намалява сърбежа на очите при сенна
хрема.

Седнете “по турски“, погледнете напред и надолу 5 пъти, затворете клепачи. След това ги отворете и погледнете наляво и надясно пет пъти. Затворете очите за кратко. Следващото раздвижване на погледа е в горния десен ъгъл и в горния ляв – по 5 пъти във всяка посока. Затворете очи. Загрейте дланите една в друга. Поставете ги върху клепачите, без директно да ги докосвате. Повторете три пъти.

За другото упражнение ви е необходим молив или химикал. Вземете го и го отдалечете на една ръка разстояние. Фокусирайте с поглед неговия връх. Започнете бавно да приближавате молива към носа. Повторете 5 пъти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.