Замразените стволови клетки помагат от тежки заболявания

стволови клетки

Трябва ли да се пазят стволови клетки от новороденото?

Около скандалите с една от фирмите, която замразява и съхранява стволови клетки, мнозина се питат дали е разумна мярка родителите да запазят част от пъпната връв на новороденото бебе

стволови клетки
Трябва ли да се пазят стволови клетки от новороденото?

Специалистите казват, че на това трябва да се гледа като на вид здравна застраховка – разходите могат да се окажат разумна инвестиция при евентуални заболявания. Засега обаче само при някоя от болестите на кръвта е клинично доказан ефектът от трансплантация на стволови клетки.

Т.нар. регенеративна медицина възлага надежди за успешно приложение при наранявания и заболявания на мозъка, включително алцхаймер, паркинсон и множествена склероза. Правят се опити за регенерация на мускула при сърдечна недостатъчност и инфаркт на миокарда, както и за прохождане на обездвижени пациенти след гръбначномозъчни травми.

Стволовите клетки могат да се развият и диференцират в специализирани типове клетки

По този начин те заздравят и възстановяват наранени или увредени тъкани и органи. Когато се използват
собствени стволови клетки, не се налага организмът да се адаптира към чужди. Това е т.нар. автоложка трансплантация.

Клиничните опити за нея датират от 1969 г. и за 50 години регенеративната медицина се развива, но не е решила много проблеми. Един от тях е, че стволовата клетка носи генетичен материал за много видове и не се знае в каква ще се превърне.

Кръвта от пъпната връв на новороденото бебе е само един от източниците на стволови клетки

Има още два. Най-голямата им концентрация е в костния мозък. Те може да се извлекат от кръв от вената с апарат, подобен на този за хемодиализа.

Замразяването и съхраняването на пъпна връв не е широко разпространено нито в света, нито в България, макар че набира популярност. Няма данни колко български семейства са направили подобна здравна застраховка. При скандала с една от тъканните банка стана известно, че клиентите й са 7000 семейства. Те са платили между 4000 и 6000 лева, за да се пазят клетките от бебета им през следващите 20 или 25 години.

У нас в момента работят 9 тъканни банки, лицензирани от агенция „Медицински надзор“ към Министерството на здравеопазването. 4 са чуждестранна собственост, свързани са с световни компании и съхраняват клетките в лаборатории зад граница.

Банките предлагат замразяване на хемопоетични стволови клетки от кръв на пъпна връв и мезенхимни стволови клетки от тъкан от пъпна връв. Някои съхраняват също стволови клетки от кръвта на плацентата и мезенхимни клетки от пулпа на млечни зъби, което е съвсем нова и слаборазвита област от регенеративната медицина.

Обикновено услугата се плаща изцяло в аванс. Съхранените клетки са собственост на семейството, докато детето навърши пълнолетие. След това стават негова лична собственост.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.