Студения душ ни прави красиви

Стремейки да сме красиви, ние съвсем забравяме вековните традиции на нашите предци, и се оглеждаме само за на-новите козметични процедури. А истината е, че можем да бъдем с красиво и здраво тяло, само чрез няколко много достъпни начина. Заради напрегнатия и стресиращ ритъм на живот, нашата имунна система страда изключително много. Заради това много често, даже и в сравнително млада възраст, има опасност да се появят сърдечно-съдови заболявания, както и чести простуди и неразполо­жения. Лицето не е така свежо, кожата не е така еластична, не се наспиваме, не сме бодри, няма работоспособност.

Какво да правим тогава? Може да ви звучи странно, но много от тези проблеми, а и редица други, ще изчезнат яко дим само с помощта на…водата. И не, не топлата, а студената. Веднага трябва да уточним, че не всички лекари са привър­женици на студения душ. Спо­ред някои от тях обливането със студена вода може да крие опасности за здравето, а други са убедени, че от нея може да има единствено голяма полза. Ето защо, ако и вие се колебаете, да не се разболеете, по-добре нека душът да е хладък. Естествено тук идва и индивидуалният праг на чувствителност към студената вода.

file13101Действието на студената вода върху кожата и организма и по-точно нейното благотворно влияние, се състои във факта, че заради рязкото охлаждане, кръвоносните съдове се свиват, а след това рязко се разширяват. А с тази гимнастика, след известно време, те започват да се свиват и разширяват без неприятни последствия, които може да се наблюдават, като рязко падане на кръвното, световъртеж и главоболие. Освен това подобна процедура има мощно профилактично действие срещу всякакви простудни заболявания и е ефикасен начин за закаляване на организма.

Как да се калим? Като цяло, ако досега не сте го правили, не бързайте да се мушката под студения душ веднага. Първо започнете с обтривания, защото може да навредите на организма си. Няколко дни сутрин преди работа, вземете луфа или кърпа, напоена със студена вода. Като за начало температурата се препоръчва да е около 32-34°С, но тя все пак зависи от вашата чувствителност. Периодично сваляйте градусите – на всеки 5 дни с по 2 градуса. И така постепенно ще стигнете до подходящата температура.

След като сте усвоили първия етап, идва ред и на втория – обливането с вода. Започнете с температура, с която вече сте свикнали, и също така не бива да пропускате ден без хладен душ. Най-добре е това да става сутрин след ставане, защото така не само ще стегнете кожата си, но и ще ви влее енергия, която ще ви поддържа бодри, с усещане за свежест през целия ден.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.