https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Студените ръце не винаги са сигнал за болестта на Рейно

0

Family warm up hands over electric heater

Болестта на Рейно трябва да се диагностицира от специалист, а не да се правят предположения. Студените ръце и крака сигнализират и за други болести

Зимата си отиде, а продължавате сутрин и вечер да си търсите ръкавиците и вълнените чорапи, за да се сгреете.

Ръцете и краката на много хора са постоянно студени. Обикновено причината е в лоша циркулация на кръвта, макар че правилото не е универсално.

Самоуспокоението, че лошото оросяване на крайниците не е болка за умиране, може да ви струва пропуснато време за лечение.

Кожата поддържа комфортната за нея температура благодарение на кръвоносните съдове, които разпространяват топлата и богата на кислород кръв в цялото тяло. Когато градусите на околната среда падат, сензорните рецептори в кожата сигнализират мозъка да стесни кръвоносните съдове. Така се пропускат по-малки количества кръв към кожата с цел ценната топлина да се съхрани във вътрешността на тялото си, където са по-чувствителните към студа органи. При някои хора вазоконстрикцията, като научно се нарича този процес на свиване и разширяване, може да се задейства от най-малките промени в термометъра. Този тип реакция е по-честа при жените.

Отчасти се дължи на по-голямото количество на хормона естроген, но е свързана и с дебелината на кожата и други структурни различия между двата пола.

Когато обаче студът в пръстите е прекалено мъчителен или изненадващ за сезона, това може да е белег за болестта на Рейно. Малко позната нейна особеност е, че мръзненето се появава и по време на стрес на фона на прилични температури.

При болестта на Рейно кръвообращението е не просто затруднено, а патологично променено

Ръцете, краката и особено пръстите им, носът и ушите изтръпват, побеляват или дори посиняват от студ. В зависимост от тежестта на симптомите лечението варира от носенето на ръкавици и чорапи дори в преходните сезони до лекарствени терапии за разширяване на кръвоносните съдове.

Студените ръце може да съпътстват и дефицита на желязо и на витамин В12 -важно вещество, без което
се стига до тежки неврологични проблеми.

Побеляването на крайниците е симптом и при хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза), лупус, диабет, анемия.

Задължително е да обсъдите с лекар оплакванията си. Той ще прецени дали са просто изява на зиморничавост, която може да се повлияе с общодостъпни витамини и минерали. Или пък ще ви изпрати на изследвания за отхвърляне или потвърждаване на заболявания, които изискват истинска терапия.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.