Кардиолози: стресът може да унищожи сърцето и кръвоносните съдове

стресът

Учените отдавна знаят, че стресът може да доведе до развитието на сърдечно-съдови заболявания и инсулт

Стресът е причина за много заболявания, не само за сърдечно-съдови проблеми.

стресът

Но точно сега изследователите разбират как точно това се случва. Оказва се, че стресът причинява повишена активност в амигдалата на мозъка. Това води до засилено развитие на левкоцити в костния мозък и натрупване на плаки в кръвоносните съдове.

Експертите са сканирали мозъка, гръбначния мозък и костите, далака, активността и присъствието на възпаление в артериите на 293 пациенти. Периодът на наблюдение е бил повече от 4 години. През това време, 22 пациенти са имали проблеми със сърдечно-съдовата система, включително инфаркт, сърдечна недостатъчност, сърдечен удар, ангина пекторис и периферно съдово заболяване.

И когато е била налице особено голяма активност на амигдалата в мозъка, тогава е била наблюдаван и по-голям риск от проблеми със сърцето, Така болестите се проявяват по-рано. Също така, при повишена активност на амигдалата се наблюдава и повишена активност на костния мозък, възпаление на артериите, които заедно могат да повишат риска от сърдечни проблеми и нарушения в работата на кръвоносните съдове.

Между другото, предишни изследвания на хора с история на пост-травматично стресово разстройство доказват нещо много интересно. Хората с най-високи нива на стрес са имали най-високи нива и на активност в амигдалата, голям брой признаци на възпаление в кръвта и в стените на кръвоносните съдове.

И още нещо, свързано с темата на статията. Стресът прави мъжете непривлекателни за жените. Оказа се, че дамите усещат, когато един мъж е под стрес. Освен това, жените разбират дали даден мъж ще успее да преодолее този стрес. Тази информация помага на жените да решат дали да изградят връзка с този мъж.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.