Стресът – преодолейте трудностите като тренирате съзнанието

Стресът – въпрос на различно мислене и възприятие. Измъкнете се от капана на съзнанието с тези три лесни упражнения

стресът
Източник на изображението: pixabay.com

Тук може да възникне въпросът: „Как мога в тази ситуация да мисля различно, щом просто не ми хрумват други мисли в главата? Не мога да мисля по друг начин и това си е!“. Тези и подобни аргументи са стандартен капан за съзнанието. За да се убедите, че е лесно да превключите на други мисли, можете да направите няколко упражнения.Те не просто доказват, че всеки може да мисли позитивно, но пространството за варианти с позитивно мислене в съзнанието си.

ПЪРВО УПРАЖНЕНИЕ

Спомнете си последната ситуация, на която сте реагирали негативно. А сега си представете, че вие сте сценарист на филма, в който се снима същата ситуация като вашата, само че в ролята е някой друг (ваша любима кинозвезда например). За съжаление, сценарият ви не е утвърден, тъй като актьорът отказва да се снима, като настоява реакцията на героя Да е позитивна. И за да не се провали филмът, трябва спешно да пренапишете сценария. който връща героя към същата ситуация.

Главното е ясно да поставите границата -вие пренаписвате всичко за героя на филма, т.е. за някого другиго. Започнете да мислите, да търсите, да предполагате, да задавате въпроси: „Ако той не се ядосва, какви мисли са му помогнали да реагира така?”. Препишете сценария и го анализирайте.

ВТОРО УПРАЖНЕНИЕ

Спомнете си ситуация, която ви тормози. И отново се отдалечете от нея, пренесете се в сценария на филма. Само че в този случай героят на филма е психолог. Той попаднал в същата ситуация като вас. За да го спаси, психологът трябва да приведе най-малко 5 причини, поради които героят не трябва да се отнася негативно към ситуацията. Колкото повече позитивни модели на отношенията измислите, толкова по-добре.

ТРЕТО УПРАЖНЕНИЕ

Спомнете си 5 ваши любими положителни (този момент е важен!) персонажи от книги или филми (желателно е, разбира се, книги). Представете си как всеки от тях би реагирал на същата ситуация като вашата, как те биха я разрешили. Обмислете образа на всеки герой и всички добри качества: как той би ги използвал, как би постъпил в тази ситуация.

Подобни упражнения можете да правите и с деца. Например, ако детето се е провинило, като компенсация, можете да го накарате да даде най-малко три различни варианта как би могло да постъпи по различен начин.

Главната цел на тези упражнения е да демонстрират, че наистина можем да мислим различно. В нашето съзнание има
ри МИСЛИ И позитивни модели на поведение. Всичко, което е необходимо, е да им обърнем нужното внимание. Ако го направите, можете в съответната ситуация да си кажете: „Стоп. Нали може и по друг начин!“, и да превключите на размисли в различна посока, например: „Трябва и в такива условия да си остана човек. Може да се постъпи и така…“. И ще видите, как ще се намерят варианти за решение! Колкото по-често го правите, толкова по-лесно ще ви бъде да намирате тези варианти. И дори без да забележите навикът ви да отдавате предпочитание на позитивните мисли, ще стане ваша втора природа. И животът ви ще се промени към по-добро!

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.