https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Стресът отключва диабет при децата

0

Според специалисти причина за множество болести при децата е именно стресът, на който се подлагат още в ранните класове

child-stress
Лекарите обясняват, че той може да доведе дори до диабет. В България нараства броят на децата с това заболяване. Според специалисти все по-често диабет се открива дори при деца под годинка. По данни на Световната здрава организация от диабет в света страдат 285 милиона души, като отключващ фактор за заболяването в детска възраст са именно стресът и неправилното хранене.

Влизане в първи клас

Специалистите подчертават, че има няколко основни критични периода за децата – започване на детска градина, преминаване в начално училище и след това в средно.

Родителите често не си дават сметка колко високи са нивата на стрес за децата в тези преходни периоди. Те непрекъснато се страхуват от новата среда, притесняват се от непознатата обстановка и вечно мислят дали ще се справят с всички ангажименти.

Профилактика

Специалистите настояват, че най-важното е да се предостави нужното спокойствие на детето. Това не означава да не го записвате в добро училище, но да му оставяте да има свободни часове за игра и почивни дни без ангажименти, пише „За жената“. Важно е също малчуганът да не сменя прекалено често средата или за кратък период да започне не само ново училище, но и нова група за спорт, нов курс по език и т.н. Когато съвпаднат няколко различни среди, в които детето трябва да се впише, стресът става болестотворен

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.