Стресът образува буца в гърлото

Сред причините за екстремно изсъхване на гърлото са честите преглъщания, типични за преживяване на стрес, мъка, тревожност

гърлото
Тъй като хората реагират на чувството за буца в гърлото с непрекъснати опити да я преглътнат, това влошава симптомите.

Друга потенциална причина е гасгроезофагиалната рефлуксна болест (ГЕРБ). Съдържанието на стомаха се връща нагоре по хранопровода и до гърлото, а дразненето от киселината предизвиква усещане за буца.

Определени заболявалия на скелетните мускули като миастения гравис и миотония може да провокират проблеми в гърлените мускули и така да създават чувството за буца. До същото оплакване се стига в резултат на еозинофилен езофагит – хронично възпаление в хранопровода, обикновено поради алергии. Друга причина е т.нар. дивертикул на Зенкер – подутина, която образува нещо като бримка в стената на гърлото.

Рядко чувството за буца се дължи на разрастването на лезии. Те по-често са доброкачествени и свързани с възел на щитовидната жлеза, лига-вични възпаления, кисти или друг доброкачествен тумор.

Нарушената сетивност може да е
преглъщане на голям залък или от образуване на язви в гърлото.

Трябва да се действа бързо при усещане за буца, ако то е пряк резултат от забиването на твърда частица или задушаване от заседнала хапка. Това са състояния, изискващи спешна медицинска помощ.

В случаите, в които е ясно, че по гърлото няма чуждо тяло или бързо увеличаващ се оток, може да се изчака усещането да изчезне от само себе си. Консултацията с лекар е наложителна, ако буцата е придружавана от болка в гърлото или врата, необяснимо отслабване, повръщане, болка при преглъщане, недостиг на въздух, мускулна слабост, подути лимфни възли, треска.

Няма лекарства или промени в начина на живот, които предотвратяват състоянието. Хората, които преди това са имали глобус фарингеус, могат отново да изпитат същото в периоди
медикаменти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.