Стресът кара хората да изпитват съчувствие

Ново проучване, проведено от Университета във Виена, показа че стресът предизвиква съпричастност (емпатия)

стресът

Авторите установили, че стресът пречи на хората да направят трезва оценка на ситуацията. В изследването са участвали 80 доброволци.

Участниците трябвало да изпълняват определени задачи в условия на стрес и физически упражнения, изискващи съпричастност. Изследователите наблюдавали мозъчната дейност на доброволци, използвайки ядрено магнитен резонанс. Проучването показа, че под стрес мозъчната активност, свързана с емпатията, се оказа по-висока от участниците. Но също така и поради стреса, доброволци давали неадекватен отговор на онова, което се случва.

Между другото, според друго проучване, проведено в Северозападния университет, подобни проблеми пречат на хората да бъдат съпричастни. Според експертите, хората бързо забравят какво са преживели по време на трудности. Хората просто си казвали, че след като те са успели да се справят с даден проблем, значи и другите ще могат да се справят, без да е необходима тяхната помощ.

В статия, поместена в списанието Psyhology Today психолози от университета в Торонто казват, че човек не трябва да подценява силата на въображението. Четенето на измислени, фантастични истории може да обогати човешкия опит. Например, за доказване на това твърдение, беше проведен експеримент. Хората бяха помолени да си представят „тъмносин килим“ и „оранжев молив“, пребиваващи в машина за магнитен резонанс. Подобни фрази бяха достатъчни, за да се активира хипокампуса – област в мозъка, свързана с ученето и паметта.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.