Полезен ли е стреса на работното място?

Може би има полза от стреса на работното място, или поне така мислят специалистите. Какви са техните аргументи в полза на това твърдение?

стреса
Полезен ли е стреса на работното място?

Когато сме стресирани и под напрежение на работното място, това ни помага да се концентрираме. Освен това, стреса на работното място подобрява бдителността и производителността. Това обаче често се отразява негативно на задачите, които служителите трябва да изпълняват. И не заради друго, а заради неточното разчитане на стреса. Но, когато хората са под напрежение, това им помага да се справят с графика.

Изследователи от университета в Индиана са започнали изследване още през 2004 г. Те са проследили повече от 10,000 работници над 60-годишна възраст. Експертите оценяват нивата на стрес на служителите. Проучването доказа нещо много интересно. Участници с високи нива на стрес и ниски нива на контрол на стреса, има вероятност да умрат по-рано. Това е така именно заради липсата на контрол на стреса. Основната причина за смърт сред тези доброволци се оказа рак. От тук и извода – не се стресирайте излишно. Научете се да използвате стреса във ваша полза.

Хората, които по време на работа, си поставят високи изисквания, без способността да контролира ситуацията, е с 15% по-вероятно да умрат рано, отколкото онези, от които успяват да запазят контрола. Също така, хората с по-ниско ниво на контрол и високо ниво на стрес на работното място често са с наднормено тегло. Доброволците, които работят под стрес, но имат способността да контролират ситуацията, не се оплакват от сериозни проблеми със здравето. Освен това, изследователите са стигнали и до интересното заключение, че стреса, който се контролира, влияе положително на икономиката.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.