https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да разпуснем и да се възстановим след силен стрес?

0

След голямо напрежение ви се иска да се стоварите на дивана и да не мислите за нищо

Природата бързо сваля и най-високите нива на стрес

Или да легнете и да заспите. И двата варианта вероятно няма да ви се получат.

След силен стрес отпускането настъпва бавно заради прилива на хормони, които буквално са ви заляли. Тялото ви вече не е подложено на изпитание, но съзнанието не може да се освободи. Продължава отново и отново да изживява инцидента. Това важи с особена сила, ако сте имали конфликт с други хора. Тогава прехвърляте през ума си кой какво казал, как вие сте реагирали, можело ли е по друг начин, защо не сте отговорили еди как си.

Всяко повторение ви товари с ново напрежение и накрая се чувствате още по-изцедени

Затова вместо да почивате, по-добре ангажирайте мозъка си с някаква игра, съветва д-р Миту Сторони. Тя е написала книга, в която предлага техники за намаляване на ефекта от стреса.

Изключете мозъка си от злото влияние на причината за стреса. За да поставите чувствата си под контрол, трябва да се потопите в някакво занимание, което ангажира мозъка ви и ви кара да забравите неприятностите. Судо-ку, ребуси, кръстословици, тетрис, пъзели, пасианси са подходящи, в това число и на телефона или компютъра.

Вниманието, което подреждането на числа, фигури, думи изисква, избутва лошите чувства на заден план, казва д-р Сторони. Тренирането на самоконтрола, вниманието и краткосрочната памет помага да овладеете емоциите.

Според нея и бинауралните ритми успокояват

Ако на всяко ухо поотделно чрез слушалки или стереосистема се подава един и същ звуков сигнал с различна, но ниска честота, мозъкът наслагва двата сигнала и възприема разликата между тях като естествен ритъм с ниска честота. Това е бинаурален ритъм.

Изследвания са показали, че той премахва стреса и внася успокоение. Можете да свалите този звук от интернет, да опитате повече честоти, за да откриете най-подходящата за вас, и да ги слушате 30 минути всяка вечер, препоръчва лекарката.

Заседяването на работното място засилва натрупването на хормона на стреса кортизол. Усилените тренировки след работа обаче допълнително качват нивото му. Затова Сторони казва, че не бива да се товарите във фитнеса, а да правите леки до умерени физически упражнения, кратки разходки, да карате велосипед.

Препоръчително е да са сред природата, да слушате чуруликането на птиците. Ако нямате тази възможност, съзерцавайте на видео или на картина красиви природни пейзажи – това също успокоява.

Може да слушате и класическа музика, най-добре от Моцарт.

Дълбокото дишане и чаша черен чай също свалят напрежението, допълва д-р Миту Сторони.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.