Темперамент и стрес: кой спорт е най-подходящ за борба със стреса?

Можем да се справим със състоянието на стрес като спортуваме, но кой спорт да изберем и защо?

стрес
Стрес е състояние на организма, провокирано от силно нервно напрежение.

Според някои специалисти, за да се справим със стреса, може да ни помогнат йога и дихателни гимнастики. Има мнение, че трябва да борим с това състояние в зависимост от своя темперамент: за холериците е подходящо да „млатят“ крушите, а за меланхолиците – да стоят в поза куче с наведена муцуна, докато ненавистният шеф не се успокои. Истината е, че фитнесът помага в борбата със стреса.

Всичките ни болести, породени от нервите, се дължат на тревожни сигнали, оставени без внимание

Защото що е стрес? Това е секретиране в кръвта на хормоните адреналин или кортизол, които доставят мигновено голяма доза енергия, за да може организмът да се спаси с бягство или да окаже достойна съпротива на противника. С две думи: бий или бягай. Ако не си направил нито едното, нито другото, целият този хормонален коктейл остава в тялото.

Всеки сам усеща по какъв начин най- добре се избавя от стреса. Често един и същи човек в различни периоди от живота си се справя с него с помощта на йога, бели- денс, бягане или бокс. Не се настройвайте към общи правила. Съществуват индивидуални физиологични показатели, които при активни видове тренировки не само не помагат, но и влошават стресовото състояние. Тялото ви само ще подскаже от какво има нужда. А ако все още не сте свикнали да
се вслушвате в своя организъм, избирайки типа тренировка, на първо място се ориентирайте от основния си вид дейност.

Ако дълго седите в службата, вашите стави, гръбначен стълб и мускули няма да са готови за активни тренировки, затова е добре да се заемете в началото с ходене, плуване, аквааеробика, пилатес или йога.

Ако дълго стоите (продавач, касиер, промоутър), се нарушава венозният отток, кръвта застоява, краката силно отичат. В такъв случай посещавайте аеробика, степ, велотренировки,
аквааеробика, плуване и антигравити тренировки.

Ако работата ви е свързана с голямо физическо натоварване, най-добре е да се занимавате с функционален тренинг, плуване, тренировки за разтягане и разпускане.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.