Стречинг упражнения пазят ставите здрави

С помощта на стречинг упражнения ще имате полза не само за добре загрените и разтегнати мускули, но и здрави и подвижни стави

стречинг
Стречинг упражнения пазят ставите здрави

С годините гъвкавостта е сред първите качества, които се губят. Но пък може да се поддържа с редовни стречинг тренировки. Доказват го йоги на преклонна възраст, вързали ръце и крака на възел. А гъвкавостта ни е особено нужна, когато ни чакат поледици. Тя ще ни позволи да пазим по-добре равновесие.

1. Застанете в изправен стоеж със събрани крака. Изнесете ръце встрани. Сгънете левия крак и подпрете глезена
му на дясното коляно. Фиксирайте се в тази поза. Приклекнете, все едно искате да седнете на стол, Напрегнете мускулите на пресата и таза. Допрете длани една до друга пред гърди. Вдишайте и издишайте няколко пъти. Повторете противоравно.

2. Разтворете крака на ширината на раменете и обърнете ходилата леко встрани. Клекнете така, че тазът почти да допира пода. С вдишване отпуснете ръце пред себе си, подпрете се с пръсти на пода и при издишването отпуснете глава. Направете 5 дихателни цикъла. Протегнете лявата ръка нагоре и погледнете към края на пръстите й. Направете 5 дихателни цикъла. Повторете упражнението с другата ръка.

3. От разкрачен стоеж обърнете ходилото на левия крак встрани, а на десния – малко навътре. С вдишване опънете ръце встрани на нивото на раменете с длани надолу. Наведете се вдясно, като задържате гърба прав. Подпрете се с дясната ръка на пода. Ако ви е трудно, леко сгънете десния крак в коляното. Погледнете към пръстите на лявата ръка. Задръжте и направете 8 дихателни цикъла. Бавно се върнете в изходно положение и повторете в другата посока.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.