Стоматит – една болест, много проявления

Стоматит е името на заболявания на устната лигавица

стоматит

Характеризира се с появата на язви (афти) в устата. Понякога се появява и при остри инфекции, като морбили или скарлатина, някои заболявания на кожата и кръвта, авитаминоза. Въпреки това, това заболяване може да започне в резултат на химическо въздействие върху лигавицата на устата, например при контакт с киселини и основи, които се съдържат в препаратите за почистване.

Понякога причината за стоматит става и консумацията на прекалено гореща храна, лоша хигиена, както и дългосрочната употреба на лекарства, включително антибиотици.

Изобщо, повечето от всички нововъзникващи инфекциозни заболявания могат да причинят стоматит. Те са причинени от бактерии, които обикновено се намират на повърхността на лигавицата и са активни. Необходимо е да се отслаби тялото (от заболяване или липса на витамини и т.н.) и тези микроорганизми атакуват.

Да приемем, че заболяването стоматит не е сериозно, но това не означава, че трябва да го оставим да мине от самосебе си. Няколко афти или обрива – какво толкова! Но при децата стоматита протича и с висока температура. При по-тежките случаи на стоматит е трудно да се яде и да пие, забелязва се и забележимо подуване на лимфните възли, и общото състояние на човек започва да става значително по-лошо.

На вътрешната повърхност на бузите и устните се появява болезнен обрив (афти, ерозии, язви). Херпесни стоматитни рани могат да се появят върху кожата около устата. При гъбичния стоматит устата е обхваната от слизестата обвивка, подобна на кисело мляко.

Ако забележите при признаци на стоматит, идете на лекар. За лечение на млечница в устата лекарят обикновено назначава специални лекарства – салицилати, както и антихистамини, съветва добре изплакване или напояване на устата с разтвор на водороден пероксид (обикновено, 1 супена лъжица на 3% разтвор на чаша вода) или 1% разтвор разтвор на натриев хидрогенкарбонат. За лечение на определени стоматит могат да се ползват и антивирусни препарати.

Освен това е важно да се справите не само с лечението на стоматит, но също така неговото предотвратяване – отстраняване огнища на хронично възпаление и хигиена на устната кухина.

Ако имате стоматит или вече сте го излекували, след лечение, не забравяйте да смените четката си за зъби!

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.