https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Стомашно разстройство – видове и лечение

0

Повръщане, разстройство, болки в корема, висока температура, отпадналост са типичните признаци на стомашно разстройство

Стомашно разстройство – видове и лечение

Може причинителите да са бактерии или вируси.

От бактериалните инфекции най-често срещани са салмонелоза и дизентерия. Те се лекуват с антибиотик между 5 и 7 дни.

Според Европейския център за контрол и превенция на заболяванията един от основните летни проблеми е кампилобактериозата. Тя се причинява от Кампилобактер, който се пренасят от птици, животни и домашни любимци. Човек може да ги хване директно – чрез докосване, като после не си измие ръцете и яде. Вероятно е да се зарази от месо или от непастьоризирано мляко. Затова един от съветите е да не държите в хладилника месо близо до зеленчуци и плодове. Никога не режете нещо, което ще ядете сурово, върху дъска, където режете месо.

Симптомите на кампилобактериозата са диария, болки в корема и висока температура

При около 25 % от случаите има и повръщане. Особен признак е кръв в изпражненията.

По-рядка, но много опасна бактериална инфекция е листериозата. В особен риск са бебетата, бременните и хората с отслабен имунитет. Тази инфекция се причинява от бактериите Листерия моноцитогенис. Те идват отново от непастьоризирано мляко и млечни продукти, недобре измити плодове и зеленчуци, недопечено месо.

Симптомите на листериозата пак са диария, коремни болки и висока температура

Когато бактериите преминат и извън червата, при хората с отслабен имунитет може да се стигне до възпаление на мозъчната обвивка – менингит.

Внимавайте с храната, която купувате. Пазарувайте единствено от павилиони и магазини, които държат храната в хладилник. Когато е изложена на открито, са нужни само няколко часа, за да се напълни с бактерии. Най-нетрайни са кремовете, рибата, месото и приготвените с яйца ястия.

Ако искате да хапнете яйца, трябва да са твърдо сварени. Това гарантира, че салмонелните бактерии ще загинат от високата температура.

При вирусните стомашно-чревни инфекции заразата се пренася чрез замърсени ръце и храни, при къпане в басейни, чрез преки контакти с болен. Те не се лекуват с антибиотици, може да са достатъчни само щадящ хранителен режим и почивка. При това е много важно да се избегне риск от обезводняване на организма вследствие на повръщането и диарията – препоръчва се повече вода, чай от мента, лайка, шипка.

Мийте плодовете и зеленчуците много старателно под течаща вода. Готвените ястия не оставяйте извън хладилника.

Поддържайте висок имунитет, за да устоите на летните атаки от вируси и бактерии, препоръчват лекарите.

Ако при децата, които имат стомашно разстройство не се забелязва подобрение в рамките на 12 часа, не отлагайте повече медицинска консултация, защото при тях обезводняването настъпва много бързо.

Възрастните трябва да посетят лекар, ако високата температура (над 38,5 градуса) и повръщането продължават повече от 24 часа.

Лекарите съветват при стомашно-чревно разстройство да не бързате да приемате затягащи средства – по-добре е организмът да се очисти

Медикаментите са вариант само ако не можете да си останете поне един ден вкъщи. В повечето случаи те вредят, защото потискат чревната перисталтика. Така всички секрети остават в тялото и може да се стигне до интоксикация.

Добре е болният да спазва строга диета със сухари, бисквити, солети, печени картофи. Млечните продукти са недопустими с изключение на обезсолено сирене. Важно е течности да се пият много често в малки дози. Оризовата вода и ябълковият сок имат добро действие.

Стомашно-чревното разстройство отшумява за няколко дни. След като сте се излекували, постепенно въвеждайте отделните хранителни групи, за да не претоварите стомаха.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.