https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Стомашна киселинност – какво правим при високи и ниски нива?

0

Стомахът е ключов участник в процеса на храносмилането. Стомахът натрупва и смесва изяденото, излага храната на химическо разграждане и превръща витамините и микроелементите в лесно усвоими форми. Изпълнението на тези функции се улеснява от стомашен сок, съдържащ солна киселина.

Какви са опасностите от промяна на pH-то на стомашния сок и как да се справите с висока и ниска стомашна киселинност?

Всеки ден в стомаха се произвеждат 2-2,5 литра стомашен сок. Основният показател за нормалното функциониране на стомаха е неговата киселинност – концентрацията на киселина в стомашния сок, измерена в pH – условни единици за активност на водородните йони. И така, 1 pH е индикатор за максимална киселинност, 7 pH е знак за неутралност, баланс на киселина и алкали, 14 pH е максимална алкална среда.

Киселинността като показател за състоянието на стомаха

За да се оцени общото състояние на стомашно-чревния тракт, киселинността се измерва едновременно в различни части на стомаха, хранопровода и дванадесетопръстника.

➡️В горната зона, където се образува киселина, нейната концентрация е максимална – около 0,4–0,6%. Нормалната киселинност на тази зона се счита за 1,5–2,3 pH.

➡️В долната част на стомаха, където киселината се неутрализира преди последващо транспортиране до червата, степента на киселинност варира от 4,6 до 7,4.

➡️В междинната зона киселинността на стомаха варира от 6,0 до 3,0 pH.

Основната цел на солната киселина в стомаха е да раздробява сложни молекули от протеинов и друг произход за последващото им усвояване в тънките черва. Той също така създава благоприятни условия за ефективното действие на ензимите и усвояването на желязото, извършва антибактериална обработка на храната, участва в регулирането на киселинно-алкалния баланс в организма.

Концентрацията на солна киселина в стомаха на здрав човек е постоянна и възлиза на 160 mmol/l. Промяната в съотношението на произведената киселина и алкалните компоненти, предназначени да я неутрализират, води до промяна в киселинността. Ако концентрацията на киселина надвишава нормата, това е повишена киселинност. Ако производството на киселина в стомаха е по-малко от установените стойности, се диагностицира ниска киселинност на стомашния сок.

Промяната във всяка посока причинява неприятни симптоми и може да предизвика патологични промени в стомаха и функционирането на цялата храносмилателна система, например язва на стомаха и дванадесетопръстника, рак на стомаха, хроничен гастрит, дуоденит. Изчислено е, че мъжете имат почти 1,5 пъти повече париетални клетки, произвеждащи солна киселина, отколкото жените. Затова представителките на нежния пол страдат от ниска стомашна киселинност по-често от мъжет

Как да определите киселинността на стомаха

Най-информативният и физиологичен метод за определяне на киселинността на стомашния сок е интрагастралната (вътрестомашна) рН-метрия. Киселинността се измерва едновременно в различни области на стомашно-чревния тракт за дълго време (до 24 часа) с помощта на ацидогастрометри, оборудвани със сонди с няколко pH сензора.

1️⃣Методът на фракционното наблюдение е широко използван. В този случай съдържанието на стомаха се изсмуква с помощта на гумена тръба и се изследва в лаборатория. Резултатите съдържат значителна грешка, тъй като вземането на материал от различни функционални области е смесено, а самият диагностичен процес нарушава нормалното функциониране на стомаха, което също води до изкривени резултати.

2️⃣Методът за оцветяване на стомашната стена включва въвеждането на специално багрило през ендоскопския канал по време на гастроскопия (визуално изследване на вътрешната повърхност на стомаха). Киселинността се определя на око – по промяната на цвета на багрилото. Това дава само приблизителни резултати.

3️⃣Най-простият метод за изследване е използването на йонообменни смоли. Пациентът поглъща реактив, съдържащ пигмент. В стомаха пигментът се освобождава от смолата, навлиза в стомашно-чревния тракт, след това навлиза в бъбреците и се екскретира от тялото с урината. Заключението за киселинността на стомашния сок се прави по степента на оцветяване на урината. Методът има ниска точност и не е много информативен. Въпреки това, такава диагностика е приложима в случай на противопоказания за сондиране.

Това е интересно!
Стомашните мускули са толкова силни, че ви позволяват да ядете в различни позиции, дори стоейки на главата си. Но, разбира се, не трябва да проверявате това – по-добре е да ядете, докато седите на масата.

Повишена киселинност на стомашния сок: причини, симптоми и лечение

Прекомерната киселинност може да бъде причинена от систематично нарушаване на диетата, лоши навици и чести стресови ситуации. В допълнение, лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства или хормонална терапия, могат да причинят повишена стомашна киселинност.

Защо високата киселинност е опасна?

Сред често срещаните последици от прекомерната киселинност са:

 • гастрит;
 • язви и ерозивно-язвени лезии;
 • стомашно-чревно кървене;
 • синдром на неязвена функционална диспепсия;
 • гастродуоденит.

Вина за развитието на заболяването има и чревна инфекция с Helicobacter pylori – единственият вид микроорганизми, които не се увреждат от солната киселина. Бактерията е локализирана в пилориума – границата на антрума на стомаха и дванадесетопръстника, където средата е близка до неутралната. Патогенните микроорганизми интензивно алкализират своето местообитание, провокирайки допълнително производство на солна киселина в горната част на стомаха. В допълнение, Helicobacter pylori произвежда цитотоксини, които увреждат лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. Според статистиката всеки десети жител на България страда от язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Симптоми и признаци на хиперацидитет

Прекомерната секреция на солна киселина или недостатъчната й неутрализация води до повишена киселинност в стомаха, придружена от следните симптоми:

 • Киселините се появяват веднага след хранене или в момента, когато човек заеме хоризонтално положение. Стомашният сок дразни лигавицата, причинявайки силно усещане за парене главно в областта на Адамовата ябълка.
 • Оригването е отделяне на газове или храна от стомашно-чревния тракт, която има кисел или горчив вкус.
 • Атака на болка, която възниква, когато киселината навлезе в лумена на дванадесетопръстника или увредените мукозни области.
 • Тежест в стомаха – усещане за ситост дори след малка закуска.
 • Излишната киселина може да се прояви и като диария или, напротив, запек, подуване на корема и намален апетит.

Как да намалите стомашната киселинност?

За успешното лечение на повечето заболявания, свързани с киселините, е важно нивото на киселинност в стомаха да е над 4,0 pH в продължение на 16 или повече часа на ден. Това може да стане чрез прием на лекарства. Също така ще трябва да изключите някои храни от диетата, като сладолед, шоколад и консерви.

Хранене при висока киселинност: какво трябва и какво не трябва

❇️При повишена стомашна киселинност избягвайте оцет, мазни, пикантни и солени храни, колбаси, алкохол, кофеин, газирани напитки и бързо хранене.

❇️Основата на диетата трябва да бъде каша на базата на ориз, ечемик, царевица, овес и леки бульони. Протеиновите храни могат да включват постно месо, риба и морски дарове.

❇️Диетата трябва да включва зеленчуци и плодове, съдържащи меки фибри: краставици, тиквички, ябълки, круши, банани. Списъкът на забранените продукти включва: лук, репички, домати, чушки, сливи, кисели плодове (ягоди, касис и др.), цитрусови плодове.

❇️Препоръчително е да се консумират храни, съдържащи калций. Млякото в малки количества след хранене, ще намали производството на киселина и ще помогне за преодоляване на киселините. Въпреки това, консумацията на ферментирали млечни продукти и техните производни, като сирене, е нежелателна.

Какви храни намаляват стомашната киселинност?

Обгръщащите храни могат да намалят киселинността: желе, овесени ядки, млечни супи. Растителните продукти, които освобождават алкали по време на храносмилането, които неутрализират киселината, също помагат за намаляване на киселинността. Те включват по-специално брюкселско зеле, червени боровинки, сливи и картофи. Последните могат да се консумират варени и да се пие сок от сурови картофи. Продукт като натурален соев сос също работи за намаляване на киселинността.

Ниска киселинност на стомашния сок: причини, симптоми и лечение

Намалената киселинност е по-рядко явление. Ниска киселинност се наблюдава при анациден или хипоациден гастрит и гастродуоденит, както и при рак на стомаха.

pH на стомашния сок намалява поради неправилни хранителни навици:

Намаляването на киселинността може да бъде причинено от излагане на някои антибиотици, болкоуспокояващи, противовъзпалителни и хормонални лекарства, навлизане на чревни паразити в стомаха, силен и продължителен стрес. Сред вътрешните причини са атрофия на стомашната лигавица, забавяне на метаболизма поради намаляване на функцията на щитовидната жлеза или възраст на пациента. Също така ракът на стомаха и използването на лъчева терапия за неговото лечение, автоимунни лезии на париеталните клетки на стомаха, липсата на цинк, витамини В1 и РР също могат да доведат до намаляване на киселинността .

Защо ниската киселинност е опасна?

Намаляването на киселинността е изпълнено със сериозни усложнения. Бактерицидният ефект на стомашния сок е намален, което означава, че е възможно възпаление на червата и дори обща инфекция на тялото чрез кръвоносната система.

На фона на намалената киселинност активността на ензимите на стомашния сок намалява, което затруднява смилането на сложните протеинови храни – те стават токсични. Ферментацията започва в стомашно-чревния тракт с болка, метеоризъм и други неприятни прояви. Развива се желязодефицитна анемия, дефицит на витамини С, А, Е, В 12 и фолиева киселина – имунитетът намалява.

Симптоми и признаци на ниска киселинност

Недостатъчната концентрация на киселина има почти същите неприятни симптоми като излишната киселина:

 • киселинен рефлукс (връщане на киселинно стомашно съдържимо в хранопровода);
 • киселини в стомаха;
 • повишено образуване на газове и подуване на корема;
 • гадене и повръщане след хранене;
 • запек и загуба на апетит;
 • оригване с гнилост на серен вкус;
 • болки в червата.

Как да повишите стомашната киселинност

За повишаване на стомашната киселинност е необходим интегриран подход. Лекарят трябва да избере лекарства и да предпише диета. В допълнение, на пациента могат да бъдат препоръчани продукти, които стимулират производството на солна киселина.

Хранене с ниска киселинност: какво може и кое не бива да се яде

✅Ястията трябва да стимулират апетита и да предизвикват производството на стомашен сок. Необходими са малки хранения (5-6 пъти на ден). Разрешени са задушени и печени ястия и дори пържени 1-2 месеца след лечението.

✅Полезни са зеленчукови и зърнени супи, постно месо и риба, варени полутечни каши, с изключение на просо и перлен ечемик, както и млечни продукти и сушени хлебни изделия.

✅Преди хранене се препоръчва да се пие лечебна минерална вода, хлоридна или хлоридно-карбонатно-натриева. Ако динамиката на лечението е положителна, менюто може да включва протеини, витамини Е, В6 и храни, обогатени с желязо, магнезий и цинк

✅Важно е да изключите от менюто храни, които засилват ферментацията в червата. Силно препоръчително е да намалите консумацията на солени и пикантни храни и да се въздържате от мазни и богати на въглехидрати храни. Не трябва да ядете консервирани и пушени храни, зеленчуци с груби влакна.

Какви храни повишават стомашната киселинност?

Редица храни също могат да повишат стомашната киселинност. По-специално, това са зеленчуци и плодове с високо съдържание на аскорбинова киселина. Те включват касис, цитрусови плодове, червен пипер, зеле. Можете също да включите в менюто кисело зеле и ферментирали млечни продукти.

Напрегнатият начин на живот, лошите навици, нередовното и небалансирано хранене често натоварват стомаха до прекомерна степен, което води до промяна в неговата киселинност. В този случай е важно да разпознаете първите признаци на проблема навреме и да започнете лечението, преди неизправностите в работата на стомашно-чревния тракт да станат патологични и да засегнат здраве на дру

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.