Що за болест е парализата на Бел? (Болестта на Анджелина Джоли)

Парализата на Бел е на пръв поглед безобидно заболяване. Но често се случва така да протече по особено болезнен начин


Звездите обикновено са обвинявани от медицината за създаването на всевъзможни вредни моди, които налагат като елемент от своята неповторимост. Но има и друг феномен – заболяванията на известните по парадоксален начин разширяват здравната култура. След разтърсващото признание на актрисата Анджелина Джоли за нейната двойна мастектомия хиляди жени чуха предупрежденията за необходимост от профилактика на рака на гърдата.

Сега друго заболяване на иконата от Холивуд насочва вниманието към често срещан здравословен проблем – парализа на Бел

Това е вид временна пълна загуба на мимика в едната половина на лицето. Джоли разказа, че парализата я е споходила след раздялата със съпруга й Брад Пит.

Тя се причинява от инфекция, увреждане или травма на лицевия нерв. В резултат се прекъсва протичането на нервните сигнали до мозъка и едната половина на лицето увисва безизразна. Невъзможно става човек да се засмее или дори да се усмихне, да повдигне вежди, да сбърчи нос. Може да загуби вкусовите си усещания. В по-редки случаи са засегнати и двете страни.

Смята се, че парализата на Бел може да се появи като усложнение на лаймска болест и автоимунни заболявания, хронични ушни инфекции, вирусни болести, менингит, тумори, травма на главата или лицето, във връзка с хипертония, диабет или стрес.

Категорично е ясно, че парализата на Бел е пряк резултат от набъбването на нерва в канала му, а притискането ограничава потока на кръв и кислород в целия нерв.

Много характерно е провисване на клепача и сълзене на окото. Заради обхващането на част от устата може да се появи излишък на слюнка (или сухота). Липсата на вкус пък кара човек да изпитва непрекъснато желание да яде или да пие. Възникват свръхчувствителност към звук, звън в ушите, главоболие, замайване, нарушения в речта.

Симптомите често се появяват внезапно и достигат връх в рамките на 48 часа.

Нито един лабораторен тест не може да определи дали човек със симптомите на заболяването има парализа на Бел. Той служи по-скоро за елиминиране на други причини за парализа на лицето. Магнитно-резонансните проследявания и
томографските сканирания помагат за уточняване на състоянието.

Отоларинголозите, които лекуват разстройството, използват електромиография за тестване на нервната функция чрез измерване на реакцията.

Леките парализи на лицевия нерв може да изчезнат сами в рамките на две седмици. Класическата терапия е с болкоуспокояващи или стероиди, за да се намали отокът на нерва и да се възстанови нормалното кръвоснабдяване.

Повечето пациенти се възстановяват напълно за три до шест месеца, въпреки че в някои случаи проблемът продължава по-дълго или рецидивира.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.