https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Стрес и наднормени килограми разболяват щитовидната жлеза

0

Понижената функция на щитовидната жлеза е проблем, с който много жени трябва да се справят

stitovidnata-jleza
Щитовидната жлеза създава проблеми предимно на жените. Медицинската статистика сочи, че около 5% от бременните и 7% от младите майки развиват това заболяване през първата година след раждането. Понижената функция на щитовидната жлеза по време на бременност може да стане причина за спонтанен аборт, забавяне растежа на плода, преждевременно раждане, повишено кръвно налягане. Не лекуваният хипотиреоидизъм подлага на риск умственото и физическото развитие на детето, както и неговите когнитивни умения в по-късен етап от живота. Коварното е, че симптомите при нарушена работа на щитовидната жлеза наподобяват оплакванията при редица други заболявания. Плюс това промените в структурата или функцията на този орган могат да повлияят съществено на други органи и системи в организма, които реагират по свой начин.

Клиничната картина при заболяване на щитовидната жлеза е доста разнообразна – смущения в менструалния цикъл, проблеми със забременяването, лесна умора, повишена чувствителност към околната температура, учестен или забавен пулс, напрегнатост, болки в мускулите и ставите, наддаване на тегло, запек, повишена чупливост на ноктите, изтъняване на косата, подпухване на лицето, ръцете и ходилата.

Не всички симптоми са видими – например т.нар. възли. По-голямата част от тях не са опасни, но други могат да доведат до сериозен здравословен проблем. Често възлите остават неоткрити до момента, в който лекарят не установи при рутинен преглед подуване в областта на шията. Затова редовната профилактика и ранното диагаостициране са от особено значение.

Факторът, които силно влияе върху щитовидната жлеза, е хроничният стрес. Седенето часове наред в една и съща позиция действа неблагоприятно. Схващането във врата, раменете и гърба блокира притока на кръв и намалява кръвоснабдяването на нервите, свързани с щитовидната жлеза. В резултат на това възникват патологични изменения.

Срещу стреса лекарите съветват да преосмисляте житейските си приоритети и да регулирате схемата работа-почивка-сън. А ако се налага дълго да седите, препоръчват да правите поне упражнения. Вратът се накланя към едното рамо, после към другото, брадичката се навежда напред, колкото може по-близко към гърдите. Задържайте всяка позиция за две-три вдишвания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.