Проблеми с щитовидната жлеза: как да разпознаете симптомите?

Щитовидната жлеза е най-голямата жлеза с вътрешна секреция макар да тежи не повече от 25 грама

stitovidnata-jleza
Щитовидната жлеза е разположена в предната част на шията и има форма на пеперуда. Нейната задача е да произвежда хормоните тироксин, трийодтиронин и калцитонин, които влияят върху целия организъм – мозъка и умствената дейност, растежа и развитието на тялото, протичането на бременността, състоянието на костите и мускулите. Нежният пол е в пъти по-предразположен към проблеми с щитовидната жлеза, затова лекарите препоръчват жените след 35-годишна възраст да следят за признаци, издаващи нарушена работа на този орган.

Ако усетите дискомфорт или болка в областта на врата, където е разположена жлезата, имате повод за съмнения. В случай че напипате издатина или имате усещане за буца в гърлото, посетете ендокринолог.

При ускорена функция на жлезата човек често огладнява, но въпреки повишения апетит не натрупва килограми. При недостатъчно производство на щитовидни хормони се случва обратното – без да се приемат допълнително калории, се напълнява. Пациентите, които са имали този проблем, споделят, че възприятията им за вкус и мирис са били притъпени. Усещането за умора и липса на енергия, при това още сутринта след пълноценен сън, са повод да направите изследване на хормоните. Когато са в ниска концентрация, те трудно достигат до клетките и мускулите почти не реагират на сигнала, който подават събуждането и режимът на бодърстване.

Безпричинната нервност и раздразнителност или пък усещането за тъга и потиснатост издават хиперактивната щитовидна жлеза

Когато човек е в напреднала възраст, нормално е да има по-слаба концентрация на внимание. Но на 30- 40-50 години тези оплаквания по-скоро издават повишена функция на щитовидната жлеза. А при понижени нива на щитовидните хормони мисленето се забавя и забравянето зачестява. Нерядко тези оплаквания погрешно се свързват с менопаузата.

Липсата на сексуално желание за продължителен период от време, както и пониженият тонус сигнализират за намалени нива на щитовидните хормони.

Непрекъснато ви е студено или топло? При недостатъчна работа на жлезата метаболизмът се забавя, отделя се по-малко енергия и съответно – по-малко топлина. Тези верижна реакция обяснява постоянното усещане за хлад. В противоположния случай организмът се загрява прекомерно заради ускореното протичане на споменатите процеси.

Косопадът и сухата кожа също са резултат на промените, настъпили в обмяната на веществата. Когато метаболизмът се забави, кожата не се хидратира добре и става податлива на инфекции и дразнене, а ноктите започват лесно да се напукват и набраздяват.

Подобен е ефектът върху косата. Щом се изсуши, тя се накъсва и оредява. При хиперфункция на щитовидната жлеза се получава изтъняване на косъма, което също довежда до оредяване на косата.

„Прескачането“ на сърцето може да подсказва, че в кръвта ви има повишена концентрация на щитовидни хормони. Посетете специалист, за да уточни причината.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.