https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Стевията – божествената билка, която помага за спиране на цигарите

0

Стевията е божествена. Стевията може да се отглежда и на балкона и вкъщи

стевията

Стевията е красиво и топлолюбиво растение. Трябва да се знае, че студовете в късната есен го убиват. Ако обаче бъде опазено от тях, напролет ще покара нови листа.

Стевията иска място, така че трябва да се сади през половин метър. Като израсте, ще е към 80 см висока и ще се разпери на 50 см ширина. На третата година обаче растението губи от силата си, затова листата трябва да се оберат преди това. Стевията може да се гледа и в саксии с диаметър 30 см с добре наторена пръст и малко компост най-отгоре, за да се задържа влагата за плитките корени..

Наесен красивата стевия цъфти с красиви бели цветове. Те обаче трябва да се орежат, за да покарват повече листа. Те се берат колкото може по-късно наесен, тъй като тогава в листата се натрупва най-много сладост. Затова си заслужава и да се покриват с найлон срещу слана и да изкарат колкото може по-дълго до зимата. Освен листата се бере връхчето на клончето, защото и в него щма много стевиозид (сладкото вещество в стевията).

Набраната реколта стевия се оставя да съхне на вълнено одеяло при топло и слънчево време. Стига й един такъв ден през есента, но не я оставяйте през нощта, защото ще се навлажни пак от росата. Изсушените листа се стриват на пудра с миксера.

За бързо блокиране на никотиновия глад се поръсват на езика щипка-две от сушената стевия. А като заместител на захарта за подслаждане уточнява, че 1/8 ч.л. сушена стевия е равна на 1 ч.л. захар. Сушените листа стевия пък са 4 пъти по-сладки от пресните.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.