Щастливото детство намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Родителите могат да предпазят децата си от развитието на сърдечно-съдови заболявания

 

детство
Родителите могат да предпазят децата си от развитието на сърдечно-съдови заболявания

В проучване, проведено в Университета на Хелзинки, са взели участие 3577 деца на възраст от 3 до 18 години. Експертите са записали данни за социално-икономическия статус на семейството, родителите, лайфстайла на семейството, емоционална стабилност на децата, техните поведенчески проблеми, социалната адаптация и нивото на стреса. 27 години след началото на проучването, изследователите оценяват здравето на сърдечно-съдовата система на 1089 от 3577 участници на възраст 30-45 години, пише Psych Central .

Доброволците били изследвани за нивото на холестерола и кръвната захар, физическа активност, хранене, тегло, кръвно налягане и тютюнопушене. Качеството на живот в детството значително е повлияло на здравето на сърдечно-съдовата система и в зряла възраст. По този начин, участниците, които са имали щастливо детство, 14% е по-вероятно да имат нормално тегло, 12% по-малко вероятно да пушат, и нивото на кръвната захар е нормално при 11%, в сравнение с хората, чиито детството не е било особено щастливо.

Високият социално-икономически статус и степента на саморегулация на поведението (добра способност за самоконтрол) в детска възраст са най-тясно свързани с доброто здраве на сърдечно-съдовата система в зряла възраст. Например, родителите могат да помогнат на децата да опазят здравето на сърдечно-съдовата система за постоянно. За да стане това, те трябва да водят здравословен начин на живот, да се грижат за създаването на стабилна емоционална среда, да бъдат финансово обезпечени, да научат децата да контролират агресивното и импулсивно поведение, и да им помогнат да се адаптират социално.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.