За да сме щастливи имаме нужда не толкова от пари, колкото от любов

За да бъдем щастливи нямаме нужда от много пари, но пък задължително трябва да имаме близки, с които да споделяме удоволствието от любовта

Щастливи можем да бъдем и ако имаме свободата сами да работим за своето щастие.

щастливи
За да сме щастливи имаме нужда не толкова от пари, колкото от любов

Изследване, проведено от Лондонското училище по икономика стигна до интересен, но и познат резултат. От резултатите става ясно следното – най-значително влияние върху нивото на щастие играят развитието на нашите взаимоотношения с хората около нас.

Икономическите фактори нямат чак толкова важна роля. Изследователите са анализирали данните от 200,000 души от различни страни, пише NDTV.

Оказа се, че нивото на щастие най-силно зависи от състоянието на психичното здраве. Удвояване на заплатата увеличават нивото на щастие с по-малко от 0.2 пункта (по скала от 1 до 10), а появата на нов партньор – 0.6. В случай на раздяла или смърт на човек, когото обичаме, това представлява намаление от 0.6 пункта. Също така, изследователи са открили, че депресията и тревожните разстройства са по-чести от безработица. Те намаляват нивото на щастие с 0,7 точки.

Според експертите, отърваването от споменатите по-горе проблеми, свързани с психичното здраве, може да направи хората по-щастливи с 20%, докато борбата срещу бедността – само с 5%. На нивото на щастие оказва влияние и спазването на традиции и обичаи. Например, хората са по-щастливи в общества, където се предполага, че имат доверие един на друг. В допълнение, за да е пълно щастието, човек има нужда и от свобода.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.