Психолозите са регистрирали универсален алгоритъм за човешкото щастие

Казват, че човешкото щастие е нещо субективно, но все пак има фактори, от които то зависи, както и такива, които го предизвикват

щастие

Учените от университета в Отаго, Нова Зеландия направиха проучване и съобщиха данните от него. Проучването имало за цел да установи какви дейности могат да доведат човек истинското щастие. Според „Российская газета“ постоянна творческа дейност кара хората да се чувстват щастливи, което има положителен ефект върху здравето.

За целта на проучването и експеримента специалистите от университета в Отаго поканили за участие 600 новозеландци. Хората, които участвали в проучването трябвало да си водят дневник, в който да опишат събития от живота. Самото проучване продължило около месец. Освен събитията от живота в дневника трябвало да бъде включено и обяснение за отношението към другите, емоционалното състояние и здраве. Оказа се, че по-големият обем на творческа дейност дава най-силно отражение за присъствието на положителни емоции.

Тази работа е довела до един вид верижна реакция. Това, че творческата работа прави човека щастлив, го кара да практикува все по-често творческа работа. И през това време човек създава все повече и по-големи красоти. Този закон учени нарекоха „спирала на ефекта на благосъстоянието.“ Тук трябва да кажем, че в списъка с творчески дейности влиза всяка творческа дейност (поезия, писане на книги, бродерия, готвене, рисуване, работа с компютър, свирене в музикален състав).

Но, щастието е субективно понятие. Оказа се, че има и други неща, които ни правят щастливи.

Общо 60 коментари от близки и приятели в последния месец могат да ни направят щастливи. Това са по два коментара на ден. Коментарите могат да да повлияят на нивото на субективно благополучие и степента на удовлетвореност от живота, колкото брака или раждането на дете.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.