https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Старо, но златно – бабешки методи при разраняване

0

В процесът на зарастване на раните се обединява цялия организъм. Това е един типичен пример за отборна работа. При това успешна. Раните са с различна степен на последици. Може да има рани само с охлузване на кожата и леко кървене. Но при други може да са засегнати един или няколко вътрешни органа, кожата да е разкъсана, а артериите да са отворени. Може да има счупени кости, които също са нарани допълнително кожата. Според това какъв е точно типът на раната, се задействат и такива мерки по нейното излекуване.

med raniПървоначално се съсирва кръвта, за да се спре евентуална кръвозагуба. В първите 24 часа след нараняването се появяват белите кръвни телца, за да очистват съсирената кръв, след тях и клетките от съединителната тъкан изцяло се мобилизират, за да изпълнят и затворят раната. Когато налице е счупена кост, не само че се образува ново костно вещество, което да слепи счупените кости, но и нови разклонения на кръвоносни съдове. Тяхната роля е да осигурят надеждно и ефикасно насищане с кръв на новата тъкан. 

Всяка рана оздравява по различен начин. Предлагаме ви няколко народни метода, които ще подсилят процеса на оздравяване на раните и така ще ви помогнат да се чувствате по-добре.


Лечение на рани с въздух 

Или се има предвид да се оставя раната отворена, без да се превързва. В този случай това е много полезно, защото въздухът може да помогне за по-бързото оздравяване, особено при гнойни наранявания.

В атомосферният въздух има много микроби, но те са далеч по-малко отколкото ние си мислим. И повечето от тях не могат да ни разболеят. Ето защо ако се остави открива раната, шансът да се инфектира е много малък. Но пък има голям шанс да ни помогнат при развитието на дадени микроби. Други предимства са бързо изсъхване на раната, спестяване на различни и излишни превръзки.

Лечението на въздух помага при наличието на неголеми рани, при стари такива, когато е налице широко нараняване по ръцете, също при промишлени злополуки. При такива, които са били срязани и зашити обаче, трябва да има налице превръзка, защото има голяма опасност изсъхването и студът да причинят инфекция.

С рибено масло 
Чистото прясно рибено масло е един изключителен продукт за спомага на зарастване на различни рани бързо и без да се стига до инфекция. Добрите резултати идват, както при чисти, така и при замърсени с пръст рани.

С бадемово мляко
Бадемовото мляко може да помогне при лечение на рани, които са се образували при заседял живот, например при дълго залежаване по време на болест. За целта превръзките се топят в прясно прецедено бадемово мляко и се налага мястото.

С пчелен мед
Направо върху раната се намазва дебел слой чист пчелен мед, който преварително е бил нагрят до температура на тялото. Отгоре се слага превръзка, която стои 24 часа. След това се сменя. В началото би трябвало да почувствате парене в областта на раната, но след време то ще изчезне, като оставя усещане за свежест. На практика, медът излизащ от специалните центрофуги е стерилизиран. 24 часа след като е била наложена превръзката, абсолютнп всички чужди частици, които могат за замърсят раната са полепнали по марлята, а раната е абсолютно чиста. Лекуваните с мед рани после могат да се зашият като пресни чисти рани.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.