https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Старческите петна – безобидни ли са и как да ги премахнем?

0

Старческите петна не бива да будят тревога, но все пак…

starcheskite petna
Кожата е най-големия орган на тялото и върху нея могат да се появят различни образувания. Около 50-годишна възраст, а понякога и доста по-рано, се наблюдават петънца с овална форма – малки като лунички или по-големи с диаметър до 1,5 см. Цветът им варира от тъмножълт и светлокафяв до тъмнокафяв и черен.

Старческите петна обикновено се срещат по зоните, излагани най-често на слънце – гръб, ръце, лице, рамена и деколте. Факторите, които ускоряват появата им, са дълготрайно излагане на слънце без употребата на предпазни средства и прекомерното ползване на солариум. В медицината тези петна се наричат соларно или сенилно лентиго, а на популярен език – сенилни или старчески петна.

Старческите петна не налагат лечение и не будят съмнения за рак. Различават се от бенките и себорейните брадавици. Въпреки това при появата им е добре да ги наблюдавате. Ако забележите, че са много тъмни, нарастват бързо, имат назъбени очертания и кървят, това със сигурност не са старчески петна и трябва незабавно да се консултирате с дерматолог. Биопсията и резултатите от нея ще насочат към необходимите терапевтични мерки.

Ако кафявите петна пречат на вашето самочувствие, помислете как да се избавите от тях. Тъй като пигментацията е разположена повърхностно, има различни методи за ефикасно справяне. Най-безобидно е прилагането на избелващи кремове с хидрохинон или ретиноиди.

Дермабразиото е по-агресивен метод, при който се отстраняват най-горните слоеве на кожата. Много е важно процедурата да се прави от добър специалист, за да се предпазите от разраняване и белези.

Лазерите, фотодинамичната терапия и интензивната пулсова светлина също постигат добри резултати. Необходими са няколко процедури, като след всяка се наблюдава постепенно избледняване на петната. Може да се използва и въгледвуокисен лазер, но при него е необходим период от 7-10 дни до пълно възстановяване на кожата. Химическият пилинг е едно от най-често прилаганите средства за премахване на кафяви петна по лицето, като резултатът зависи от вида на употребяваните агенти и броя на процедурите. За ръце, гръб и деколте има специални видове пилинг. Всички изброени методи изискват използване на мощна фотозащи-та, особено в първите няколко дни след интервенциите.

За да забавим максимално появата на старческите петна, най-добрата профилактична мярка е редовното използване на фотозащитни продукти, не само през летния сезон. Това важи с по-голяма сила за хората със светла кожа.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.