Средиземноморската диета защитава сърцето по-добре, отколкото упражненията

Средиземноморската диета е най-доброто средство за защита на сърцето и здравето на целия организъм

 

средиземноморската диета
Средиземноморската диета защитава сърцето по-добре, отколкото упражненията

Както показа едно изследване, продължило 10 години, хора, които активно са консумирали пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, бобови растения, зехтин, риба и вино, е 47% по-малко вероятно да се сблъскат със сърдечни заболявания. Изследването е проведено от Университета Харокопио в Гърция.

Използвани са данни на повече от 2500 гърци на възраст 18-89 години. Доброволците са предоставили информация за тяхното здраве от 2001 до 2012. Почти един на всеки пет мъже и 12% от жените са изправени пред болест на сърцето или са умрели от инсулт, исхемична болест на сърцето и инфаркт, казва The Daily Mail. Тези хора не са спазвали диета, нито са спортували.

Учените са изчислили диетата доброволци по десетобалната система 1 до 55 (като се има предвид честотата на консумация на 11 групи храни). Ако човек попада в горната третина на продуктите, включени в средиземноморската диета, рискът от сърдечно-съдови заболявания е бил намален с 47%. Всяка допълнителна точка, приравнява диетата с идеалната средиземноморската диета и дава 3% намаление на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Установено е, че жените по-стриктно са спазвали средиземноморската диета, в сравнение с мъжете. И това ги защитава от диабет, високо кръвно налягане, затлъстяване, висок холестерол и други възпалителни процеси. В крайна сметка, важно е, че средиземноморската диета може да помогне на всеки, независимо от пол и възраст.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.