Наистина ли среброто може да направи водата лечебна?

Полезните свойства на среброто (да не говорим за магическите) са известни от дълбока древност

srebroto
Среброто все още се ползва в медицината. Зъботехниците най-добре биха обяснили ползата от среброто за здравето. В бижутериите се продават всевъзможни симпатични сребърни дрънкулки, специално предназначени за пускане в съдове и филтри с вода. Предлагат се и други приспособления – йонизатори, генератори на колоиди на среброто в домашни условия…

Днес учени и медици вече са по-умерени в своя възторг по отношение на обеззаразяващите свойства на среброто. Лабораторните изследвания на бактерицидните свойства на среброто дават противоречиви резултати.

Първо, гарантирано антибактериални свойства притежава не самото парче сребро, пуснато например във вода, а колоидното сребро – течният разтвор на микроскопични частици метал в пречистена вода. Самото сребро, разбира се, не се разтваря във вода – то по начало е метал с ниска реакционна способност, дори в солна и сярна киселина трудно се разтваря, нужна е активна окислителна среда.

Второ, според данни на Световната здравна организация способността да убива определени бактерии (стафилококи, ешерихия коли) се наблюдава в концентрации на сребърни йони над 15 мкг/л (пределно допустимата концентрация за човека е 50 мкг/л). А при по-малка концентрация те само блокират размножаването на бактериите. Но сребърните йони не въздействат върху всички бактерии. Много микроорганизми – например спорообразуващите бактерии от типа сибирска язва, както и амебите и вирусите, са устойчиви на тяхното влияние.

Сребърната лъжица или сребърната монета все пак оказват минимално бактерицидно действие. Не забравяйте обаче, че и лъжичката, и монетката трябва да се чистят редовно от тъмния налеп. Не бива обаче в сребърната вода да се търси гарантирана панацея срещу всякаква зараза.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.