https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как спят хората, които имат пълноценен сън и не сънуват кошмари?

0

Хората, които спят на лявата си страна, по-често сънуват кошмари и се оплакват от непълноценен сън в сравнение с тези, които спят в друга поза

spqt horata
Как спят хората, които имат пълноценен сън и не сънуват кошмари?

А свикналите да спят надясно съобщават, че по правило имат приятни сънища, свързани с чувство на облекчение и безопасност.

Учени от Хонконг изказват хипотезата, че това е свързано с натиска върху сърцето и центъра на дишането при спане наляво.

40% от спящите на лявата си страна казват, че често се събуждат облени в пот от лоши сънища. Те са от еротично естество или са свързани с преследване, завързване и заключване. При онези, които спят надясно това се случва при едва 14;6%. По време на нощния сън мозъкът не е напълно откъснат от околния свят и очевидно върху характера на сънищата влияят външни стимули, за които не си даваме сметка, пишат учените.

Друго изследване на учени от САЩ обаче изтъква 7 предимства от спането наляво.
Две от тях се отнасят до облекчаване на сърдечната функция -изпомпването на кръв от аортата надолу заради гравитацията и притокът на кръв към сърцето по долната куха вена. Други две са свързани с храносмилането. Спането наляво възпрепятства връщането на стомашни сокове към хранопровода и така спящият няма киселини и дискомфорт. Освен това тънките черва по-лесно се освобождават от отпадъците от храната чрез илеоцекалната клапа към дебелото черво и резултатът е по-добро изхождане сутрин.

Останалите три предимства от спането наляво са улеснен дренаж на жлъчния сок и на лимфата, както и подпомагане на далака, намиращ се вляво, да филтрира лимфата.

За най-вредна при спане се смята позата по корем.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.