Защо трябва да се спортува? Мотивация за мързеливци!

Не всеки има волята да спортува, дори това да се отразява на здравословното му състояние

спортува
Защо трябва да се спортува? Мотивация за мързеливци!

За да се спортува е нужна определена мотивация. Учени от Университета на Пенсилвания в САЩ се заеха да открият кой е най-добрият стимул за редовна физическа активност. Не е това, че разбираме ползата от нея, а състезателният дух, твърдят те. Резултатите от проучването им са публикувани в сп. „Preventative Medicine Reports“.

В научния експеримент се включили 800 студенти, които 11 седмици трябвало да се занимават с различни видове спорт и да се борят за награди. Те не подозирали, че учените са ги разпределили в четири групи, за да разберат как социалните контакти влияят върху резултатите от тренировките.

В първата група били отделени индивидуални състезатели, които познавали съперниците си и получавали награди за личните си успехи. Хората във втората непрекъснато общували помежду си, взаимно се подкрепяли и вдъхновявали, за да тренират по-усърдно и да печелят. Те обаче не знаели какви резултати постигат другите отбори. Студентите от третата група, също отборна, имали информация за постиженията на съперниците. Участниците в четвъртата група можели да си избират спорт и получавали награди при успех, но не били включени в чат, къ-дето се обсъждат състезателните проблеми.

Най-силният подтик за студентите да спортуват се оказало желанието им да побеждават

И това е независимо дали са индивидуални или екипни състезатели. Участниците в отбора, които знаели резултатите на съперниците си, направили средно 38,5 тренировки. Индивидуалните състезатели отишли на 35,7, а студентите от кон-
тролната група – на 20,3 тренировки. Най-слаб резултат показали онези, които не знаели постиженията на съперниците – едва 16,8 тренировки.

„Повечето хора си мислят, че за да започнат да спортуват, им трябва повече подкрепа от приятели -коментира ръководителят на научния екип Деймън Сентола. – Нашият експеримент показа, че не е така. Социалната подкрепа прави хората зависими от чуждото мнение, което в крайна сметка ги кара да се равняват по най-слабо физически активните участници. А състезателният дух фокусира вниманието върху самия спорт и движи хората напред.“

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.