Спортът развива не само мускулите, но и паметта

Всички знаем колко е полезно да се движим и колко добре се отразява това на здравето ни, но дали подозираме, че спортът е полезен и за паметта?

 

спорт

Вече се знае със сигурност, че колкото по-често влизаме във фитнес залата или излизаме на разходка, или дори тичаме за час или два, това е полезно не само за здравето и добрата работа на нашите органи и системи, но също така оказва чудесно влияние и на паметта.Физическа активност влияе положително не само на сърдечната дейност, но също и на това как работи мозъка. Група от изследователи изучава работата на протеина FNDC5, който се образува особено активно в мускулите по време на тренировка. При проведените опити върху мишки, изследователите са открили, че този протеин се открива не само в мускулите, но също така в мозъците на животните.

При по-нататъшните експерименти, лабораторните мишки трябвало да пробягват всяка вечер по пет километра. Един месец по-късно мишите били тествани. Резултатите на мишките, които пробягвали по 5 километра всяка вечер били много по-добри от резултатите на гризачите, които кротко си почивали през това време. Освен, че те били и по-дебели, била установена и липса на протеина FNDC5 в областите на мозъка им, които отговарят за обучението и паметта. Съответно, при мишките спортисти съдържанието на индикаторния протеин било високо, което стимулира положително и съответните области на мозъка.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.