Спирането на един-единствен вреден навик ни помага да свалим килограми!

В ерата, в която масово всичко живо се е втурнало да отслабва, защото ако си над 60 килограма вече си супер, хипер дебела, хранителната индустрия печели милиони и милиарди благодарение на диетолозите, които ни „съветват“ какво да правим, за да паднем под желания минимум килограми.

Ако не вярвате, само се поровете за пет-десет минутки в Интернет. Информацията за всевъзможни диети и диетки, режими и съвети, ще ви залеят като река. Лошото е, че сред помията някъде там се крият истинските перли, защото някои от тях са действително ценни и важни. И още по-лошото е, че човек трудно може да ги отсее. Още повече, ако не знае какво иска и от какво се нуждае тялото му. Високо- срещу нисковъглехидратни са най-често срещания дебат в подобни сайтове. Както и дали дребните храни, похапвани между основните хранения ни правят дебели. Естествено тук можем само да добавим, че много зависи какво точно похапвате. Защото една вафла или порция кюфтета, определено не могат да се мерят по полезност с няколко плода.

kilogramiНо истината е, че трябва да започнем да отслабваме не толкова от храненето си през деня /и то е важно, де/, а да редуцираме навиците си вечер. А един много вреден навик, който съсипва всяка диета, всяко усилие и упражнение, е храненето през нощта. И по-точно след определен час. Да не говорим, че има хора, които се будят през нощта и понеже не могат да заспят, търчат до хладилника да го проверят: може пък да има вълшебно хапче за заспиване, знае ли човек. Той действително има такова – сладко или пък някоя останала манджичка, но след него идва и лошото. Особено, ако се прави редовно това похапване през нощта.

Изследване доказва, че храненето, даже и с нещо малко, след 22 часа вечерта, може значително да влоши нашият метаболизъм. А той е изключително важна част от нас, която ни движи, която кара тялото ни да работи. Правилно. Оттам е само на една ръка разстояние, да увеличим холестерола си, кръвното и разбира се да попаднем в графата „наднормено тегло“.

Затова: никакво хранене, гризане, опитване и подобни, на каквито и да било храни след шест вечерта! А ако си лягате и по-късно и след осем вечерта. Ако не можете да отрежете от раз храненето пред телевизора, което често се случва след тези часове, тогава хапвайте нискокалорични храни – например може да си нарежете на пръчици моркови или някоя краставица. Пийте и много вода или чай. Те определено ще залъжат стомаха ви, а на вас ще дадат здраве и чувство на удовлетвореност от диетата. 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.