https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Защо е важно не колко време спим, а кога си лягаме?

0

Може да спим и повече от осем часа, но пак се събуждаме уморени

spim
Оказва се, че за възстановяване на силите на човека са необходими 12 – 14 часа сън. Но за целта не е нужно да спите 12 часа поред, а просто да знаете по кое време да подремнете поне час. Защо? В действителност е важна не само продължителността на съня, но и часовете, в които заспиваме и се събуждаме. кога да си лягаме и в колко да ставаме!

Според специалистите 8 часа сън са напълно достатъчни, за да от-починем и да съберем сили за следващия ден. Но често се случва да се стараем да си лягаме относително навреме, то в навечерието на уикенда задължително оставаме до по-късно, защото на другия ден не ни се налага да се събуждаме рано и можем да се потъркаляме в топлата постеля. В резултат сме в леглата далеч след полунощ, събуждаме се около обяд с чувство на умора и разбитост. Това се случва, защото, макар че сме спали значително повече от необходимите 8 часа, сме си легнали късно.

Специалистите смятат, че най-доброто време за сън е от 23 часа вечерта до 7 сутринта. Час сън преди полунощ е ценен колкото два часа след полунощ. В това време биологичните ритми работят на специален режим и това ни помага по-бързо да възстановим силите на уморения си организъм.

Най-дълбок е сънят от 2 до 4 сутринта. В това време спят или поне се прозяват дори и най-заклетите „сови“. Именно в този период организмът изработва всички необходими хормони, а човек събира сили.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.