Защо е полезно за здравето да спим без пижама?

Когато спим без пижама това спомага за половото здраве, увеличава метаболизма и лекува нервите

спим
Защо е полезно за здравето да спим без пижама?

Дори и през зимата не е проблем да спим без пижама.

Прелестната Мерилин Монро носела само няколко капки парфюм в спалнята. Вземете пример от нея! Това съветват и експерти, като твърдят на базата на проведени изследвания, че да спим голи е здравословно.

По време на сън телесната температура се понижава с около половин градус и отново се покачва преди момента на събуждане. Проучванията сочат, че дори и най-малкото охлаждане на кожата помага да заспим по-лесно и по-дълбоко. Пижамата, нощницата или тениската могат само да попречат на тази естествена функция на организма.

Охладеното тяло съдейства за ускоряването на метаболизма. Изследване от 2014 г. сочи: когато хората спят в по-хладни стаи, т.нар. кафяви мазнини, смятани за полезни, се активират и изгарят калории, като ги превръщат в телесна топлина. Същия ефект може да постигнете и ако спите без дрехи.

Понижената телесна температура нощно време стимулира отделянето на хормоните на растежа – важен фактор за възстановяването на клетките. Някои експерти твърдят, че това води до забавяне на стареенето. При регенериране на клетките организмът по- успешно се справя с петна по кожата и дори с бръчки. Успоредно с този процес спадат нивата на кортизол, известен още като хормон на стреса. Когато тялото е по-затоплено, се нарушава сънят и се отделя повече кортизол. На следващия ден апетитът се повишава, защото организмът предпочита да се запаси с мазнини.

Спането без дрехи е от полза и за половото здраве

Американски учени от Станфордския университет съветват мъжете, които искат да станат бащи, да не слагат пижама и да носят по-широко бельо. Скротумът има нужда от определена температура, за да оптимизира произвеждането на сперма. Идеалната е малко по-ниска от тази, необходима за останалата част на тялото. Когато тестисите са затоплени повече, качеството на спермата спада. И за жените е добре да спят голи. По този начин те дават възможност на кожата да диша и се предпазват от гъбични инфекции, виреещи при топлина и влага.

Контактът кожа в кожа сближава с партньора. При допир се увеличават нивата на окситоцин. Т.нар. хормон на любовта понижава стреса и тревожността, кара ви да се чувствате по-свързани един с друг и увеличава желанието за секс, твърдят шведски учени.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.