Ужас! Зверски ми се спи, а е 10 часа сутринта!

До обед не можете да се разсъните. Следобед зверски ви се спи. Едва издържате да не клюмнете върху бюрото. Не помагат нито кафе, нито чай

спи

Не се чудете дали не сте болни. Сънливостта е често срещат проблем през зимата.

Да се събудиш сутрин, когато е още тъмно, и бързо да превключиш на работен режим е далеч по-трудно през студените месеци. Слънцето рядко се показва, светлата част на деня през зимата е по-кратка от тъмната. Отгоре на всичко се налага да я прекарате в затворени помещения. Това води до намаляване на количеството витамин D в организма, до повишено отделяне на мелатонин – хормона на съня, и до понижаване на серотонина – хормона на радостта. Резултатът е отпадналост, апатия, желание да си легнете и да заспите даже в офиса.

Надали можете да си го позволите, затова редовно правете кратки почивки и излизайте да подишате чист въздух. Само 10-15 минути навън ще ви върнат бодростта.

Специалистите препоръчват и т.нар. светотерапия. Тя се прави с помощта на специални лампи, които отделят бяло-синкава свет-
лина, чиито параметри наподобяват естествената. В много компании ги поставят, понеже са наясно със сънливостта през зимата, особено пък в офисите, където не прониква естествена светлина.

Липса на кислород е другата честа причина да ви се доспи

Мозъкът не може да функционира пълноценно без постоянен приток на кислород. Не ден след ден, достатъчно е да прекарате дори един цял ден в задушно помещение без добра вентилация и в компанията на много хора, за да почувствате кислороден глад. Той провокира не само желанието веднага да подремнете, но и главоболие, проблеми с паметта, отпадналост.

Затова през зимата не забравяйте да проветрявате редовно помещението, в което ви се налага да работите часове наред. Винаги можете да се споразумеете с хората около вас – ако прозорецът се отваря широко два пъти на ден за по 10 минути, е напълно достатъчно. Ако пък няма прозорец, непременно излизайте периодично на чист въздух.

Естествено, че ще ви спи през деня, ако страдате от безсъние или не спите добре през нощта. Причина може да са преумората и
стресът. В такъв случай няма смисъл да се борите със сънливостта, която ви наляга в офиса. По-добре опитайте да си вземете отпуск за няколко дни, за да възстановите жизнената си енергия и да се погрижите за собственото си здраве.

Помислете обаче дали да вините само зимата, или и себе си. Ако сте решили да минете на диета, понеже сте натрупали килограми по празниците, нищо чудно да сте сънливи. Особено пък ако не сте я избрали правилно. Небалансираното хранене, недостигът на микроелементи и вещества стават причина организмът да превключи на енергоспестяващ режим, за да се защити. Липсата на необходимото количество захар в кръвта задължително води до усещане за отпадналост и сънливост.

Веднага коригирайте диетата си или я отложете. Неслучайно в традиционните религии времето за пости не е в най-лютата зима. Започва 40 дни преди Възкресение. Постите през тази година са от понеделника след Сирни Заговезни, т.е. от 27 февруари, и продължават до 16 април, когато се пада Великден едновременно за православни и католици.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.