Спешна помощ за уморените очи

Уморените очи могат да ви докарат главоболие и други неразположения

уморени очи
Спешна помощ за уморените очи

Затова е добре да полагате някои необходими и задължителни ежедневни грижи.

Не ги пипайте. Мръсните пръсти дразнят и възпаляват очите.

Почиствайте ги редовно. Сутрин измивайте очите си обилно с хладка или студена вода. Така ще подсилите и кръвообращението им. Вечер си сваляйте грима.

Правете гимнастика за очите. Ежедневно правете следното упражнение – спрете за малко работа, отпуснете се и закрийте очите с длани. Постойте така, после леко притиснете и раздвижете дланите. Свалете ръце и започнете да мигате.

Давайте им почивка. Работата с компютър е най-големият противник на „свежите очи“. Води до замъглен поглед, парене и щипене.

Мониторът да е поне на 70 см, да е на нивото на очите и да е с антирефлексен филтър. Избягвайте луминесцентната светлина и прекаления контраст. Добро решение са очилата за компютър. Ставайте от екрана на всеки час, идете до прозореца и се вгледайте в най-далечната точка на хоризонта. Така променяте фокуса на погледа и разтоварвате очите.

Мигайте. Така възстановявате влажността в очите и не увреждате роговицата. Ако усещате сухота, купете си от аптеката „изкуствени сълзи“ и си слагайте от тях по 3-4 пъти на ден.

Спете 7 часа. Очите се нуждаят от поне 7-часов сън, за да починат, тъй като в останалото време те „работят“.

Хранете ги. Витамини A, В2, С, бета-каротин и цинк са най-полезни за очното здраве. Има ги в плодовете и зеленчуците, морската храна.

Преглеждайте ги на очен лекар веднъж на 2 г.

Ако поставяте капки, само ги разтьркайте с измити ръце. Капки се поставят най-лесно, ако човек лежи. Ако седи, трябва да отпусне глава назад, така че лицето да е почти хоризонтално. Поставящият капките, измил ръцете си, изтегля с показалеца на лявата долния клепач, като окото гледа нагоре. С дясната капва от 5-6 см вертикално 2-3 капки на границата между долния клепач и очната ябълка. Клепачът се отпуска, за да ги разнесе.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.